Milyen színekben  található a gránát ?

A gránát a szivárvány szinte minden színében megtalálható, hiszen  a gránát egy ásvány csoport, nem pedig egyetlen ásvány. Míg a piros színű a legelterjedtebb, addig a rózsaszín, a sárga, a barna, a már-már fekete szín, a narancssárga, a zöld, sőt az alexandritszerű színváltó gránáttal már sokkal ritkábban találkozhatunk. Színtelen is létezik.

Milyen kemény a gránát?

Sokféle gránát létezik, így a keménységük is változó: de általában  6,5 és 7,5 között mozog  a Mohs-skálán. Például az almandin, a pyrop, a spessartin és a tsavorite a keményebbek közé tartoznak a 7,5-es Mohs keménységükkel. Szinte minden gránát viselhető ékszerben, beleértve a gyűrűket, medálokat, nyakláncokat, fülbevalókat és karkötőket.

Melyik a legdrágább és a legértékesebb gránát?

A legritkább gránát a színváltó gránát. Úgy működik, mint egy alexandrit, amely fényforrástól függően megváltoztatja a színét (vörös-zöld). A színtelen gránát igen ritka, nem találkoztunk még vele soha, csak hallottuk, hogy létezik.  

Milyen gránátfajtákat ismerünk ?

Sokféle gránát létezik. A legnépszerűbbek a következők:

Tsavorite (zöld)

Merelani (mentazöld)

Pyrope (vörös)

Spessartite (narancs)

Rodolit (lilás vörös)

Mozambik (piros)

Színváltó gránát (kékből vagy zöldből pirosba)

Malaia (barnától rózsaszínig)

Umbalit (világos lila vörös)

Mahenge (rózsaszíntől barackig)

Demantoid (zöld)

Hogyan tisztítsuk a gránátot?

Javasoljuk, hogy meleg, szappanos vizet használjunk a gránát és gránátos ékszerek tisztításához. Általában a puha kefe és az enyhe mosószer a legjobb. Nem ajánljuk, sőt kifejezetten óva intünk tőle mindenkit: sem az ultrahangos, sem a gőztisztítást.

Melyik hónap drágaköve a gránát?

Január hónap születési drágaköve a gránát. Míg régebben a legtöbben a vörös gránátot tartották a januári születési drágakövüknek, addig mostanában egyre többen választják az egyéb színeket is.

Gránát vs rubin? Mi a különbség?

Az egyetlen hasonlóság a megjelenésben van (piros szín), viszont minden gemmológiai jellemzője más. Mindkét drágakő törésmutatója hasonló, így ragyogásuk azonos, bár a gránátok jellemzően ragyogóbbak a nagyobb tisztaság miatt.

Vannak hamis gránátok?

Egyelőre nincs tudomásunk róla, hogy lennének, hacsak a szintetikus gránátokat nem tekintjük annak. Mesterséges utánzata a YAG (itrium-alumínium-gránát) és a GGG (gadolínium-gallium-gránát). Ezek nem szintetikus anyagok, hanem utánzatok (szimulánsok) mivel tulajdonságaik nem hasonlítanak egyetlen ismert gránáthoz sem.

Hol található a gránát?

A gránát különböző fajtái megtalálhatók szerte a világon. 

  • A pirop gránát Kínában, Madagaszkáron, Mianmarban, Dél-Afrikában, Srí Lankán, Tanzániában.
  • A rodolit-gránát, Indiában, Srí Lankán, Thaiföldön, Madagaszkáron és a legjelentősebb forrásként Tanzániában.  
  • A Spessartite gránát Brazíliában, Kínában, Kenyában, Madagaszkáron, Nigériában, Mianmarban (Burma), Namíbiában, Srí Lankán, Tanzániában és az USA-ban.
  • A Color Change (színváltó) gránát, Kelet-Afrikában, Sri Lankán (Ceylon), Madagaszkáron, az Egyesült Államokban, Norvégiában, Tanzániában és Kenyában. 
  • A Malaia/Malaya gránát Tanzániában és Madagaszkáron található. A Malaia név egyébként szuahéli nyelven prostituáltat jelent, és a hiedelmekkel ellentétben semmi köze sincs Malajziához!
  • A Tsavorite gránát Kenyában és Tanzániában található. 

Milyen nyomelemek okozzák a gránátok különböző színeit?

A teljesség igénye nélkül:

Tsavorite- vandium és króm

Malaya– (malaia) mangán

Színváltó – króm, vanádium

Pyrop – vas és/vagy króm

Rodolit– vas

Spessartit– Mangán és vas

Demantoid– Króm

Megvásárolható gránátjainkat itt találja.

Facebook oldalunk elérhető itt.