Miért kezelik a drágaköveket?

A drágaköveknek miért kell a kezelés? Hogy mégjobban eladhatóak legyenek. Szebb, csillogóbb, tisztább, fehérebb vagy színesebb, és hogy minél inkább hasonlítson a tökéletesen tiszta, és átlátszó természetes, kezeletlen drágakövekhez. Ezek ugyanis mindig a legdrágábbak, a drágakövek között.

Hogyan kezelik a drágaköveket?

  1. Hőkezelés, fűtés (heated):  azért alkalmazzák ezt a módszert, mert a magas hőmérséklet (700-1600 oC) élénkíti a színt, javítja a tisztaságot. A kereskedelemben kapható csiszolt zafírok legnagyobb része hőkezelt, és ezt a vásárlóval is tudatni kell minden esetben. A csak hőkezelt zafírok karátonkénti ára még mindig igen magas
  2. Besugárzás: a szín javítására használt módszer, ha már a hőkezelés nem segített. Zafí esetében elsősorban a sárga, narancsárga szín fokozására használják. A ’90-es években még nehéz volt kimutatni a berillium besugárzás nyomait, ma azonban ez nem probléma egy jól felszerelt drágakőviszgáló labor számára. Az így kezelt kövek ára elmarad a természetes, illetve a hőkezelt kövek árától. Hiszen itt egy nem természetes folyamatról van szó. A  besugárzás azonban a drágakő anyagát nem gyengíti.
  3. Fluxus töltés vagy ólomüveg töltés: szintén magas hőmérsékleten, de már egy idegen anyag hozzáadásával zajlik a kezelés. Leginkább a repedések, apróbb zárványok eltüntetésére, feltöltésére alkalmazzák. A rubin esetében gyakoribb, zafírnál nem annyira elterjedt ez a technológia. Viszont előfordulhat, hogy a gyengébb minőségű zafírokat ezzel a módszerrel töltik fel, ami az ékszerbefoglalásnál gondot okozhat, hiszen a feltöltésre használt anyag és a zafír találkozásánál a kő szétrepedhet egy erősebb ütésre. Extrém esetben az is előfordulhat, hogy csak a töltőanyag tartja egyben, az igen vacak minőségű követ. Ez a módszer sajnos gyengíti a zafírt. A töltött zafírok karátonkénti ára néhány dollár körül mozog. Néha hibrid zafírként, vagy kompozit zafírként nevezik őket.

Fontos hangsúlyozni, hogy a kezelésekről a vásárlót mindig tájékoztatni kell! Viszont naivitás volna azt feltételezni, hogy ez minden esetben meg is történik. Sokszor maga az ötvös, ékszerész sincs tisztában ezzel, mert ahol megvásárolta a követ, már ott sem tájékoztatták erről.

emerald treated
Bal oldalon a kezeletlen, jobb oldalon az olajozzással kezelt smaragd látható

Megtalál minket a Facebookon is.