Milyen színekben  található a zafír ?

A korundcsalád ezen drágakő minőségű tagjának tiszta kék színe és kiváló tartóssága kivételes drágakövet alkot. Azonban, nem minden zafír kék.  A zafír a szivárvány szinte minden színében megtalálható, a sárgától a zölden, lilán át a kékig. Viszont, a piros színű korundudot már nem zafírnak, hanem rubinnak nevezzük. Léteznek színváltó zafírok is, igazi különlegességek, és a Renigem®nél is elérhetőek.

A szín az egyik legfontosabb elem a zafír értékének becslésében. Bár a szaturáció sokat számít, mert minél közelebb van az élénk színhez, annál jobb, de a tónus szintén fontos szempont, hiszen a túl sötét zafírokból viszonylag magas a kínálat. 

Milyen kemény a zafír?

A zafír a második legkeményebb (kopásállóbb) drágakő, a gyémánt után. Besorolása a Mohs skálán: 9 (10 a legnagyobb). Minél magasabb az érték, annál keményebb a kő. Ezzel a keménységgel a zafír az egyik legtartósabb drágakő, és probléma nélkül, mindennapi viseletben hordható gyűrűkben, medálokban, karkötőkben és fülbevalókban egyaránt.

Melyik a legdrágább és a legértékesebb zafír?

A legritkább zafír a színváltó zafír.  Fényforrástól függően megváltoztatja a színét (lila-kék). Viszont a legdrágább zafírok, az ún. Kasmír zafírok, amelyek igazoltan Indiából, Kasmír régió bányáiból kell, hogy származzanak, megjelenésükben ún. bársonykékek. Ezek a kasmíri bányák azonban már kimerültek.

Hogyan tisztítsuk a zafírt?

Javasoljuk, hogy meleg, szappanos vizet használjunk a zafír és a zafíros ékszerek tisztításához. Általában a puha kefe és az enyhe mosószer a legjobb. Nem ajánljuk, sőt kifejezetten óva intünk tőle mindenkit: sem az ultrahangos, sem a gőztisztítást.

Melyik hónap drágaköve a zafír?

Szeptember hónap születési drágaköve a zafír.

Zafír vs rubin? Mi a különbség?

Tulajdonképpen csak a színükben térnek el, hiszem mindkettő korund ásvány. Amikor piros színben találjuk, akkor rubin, a többi színben pedig, zafír.

Vannak hamis zafírok?

A kék zafírok népszerűsége miatt gyakran találkozunk hamis zafírokkal. Üveg, műanyag és más szintetikus anyagokat is használnak, a zafír utánzására. Előfordulhat, hogy véletlenül vagy szándékosan tévesen zafírként azonosítják őket, hogy magasabb áron adhassák el.  Szintetikus zafírral is egyre többször találkozunk. Illetve cirkóniával is gyakran helyettesítik a zafírokat. A professzionális gemmológusok azonban mindig meg tudják különböztetni ezeket a drágaköveket.

Hol található a zafír?

A zafírok megtalálhatók szerte a világon. 

Leginkább Sri Lankán, Mianmárban, Ausztráliában, Tájföldön, USA Montanában, és Afrika néhány országában: Tanzánia, Kenya, Nigéria, Madagaszkár találhatunk drágakő minőségű zafírokat. A Renigem® zafírjai Afrikából, Tanzániából az Umba völgyéből származnak, illetve Kenyából.

Érdekességek a zafírról

A középkorban a zafírt a hűtlenség próbájaként használták, ugyanis azt hitték, hogy megváltoztatja a színét, ha az asszonyka hűtlen volt. A keresztes lovagok a feleségeiket zafírral (beleértve a színváltó zafírt is) tesztelték, amikor visszatértek hadjáratból.

Az ókori egyiptomiak porított zafírt használtak szemmosásra! Az az elképzelés, hogy a zafír jótékony hatással van a szemre, a középkorban is fennmaradt. 1391-ben Richard-de-Preston élelmiszerkereskedő zafírt adományozott a londoni Szent Pál-templomnak, hogy meggyógyítsa a jámbor plébánosok szembetegségeit.

A bibliakutatók úgy vélik, hogy a híres „Salamon pecsétje” valójában egy nagy, hatágú csillag zafír volt, és valószínűleg ettől az ékszertől vált az ikonikus hatágú „Dávid-csillag” a zsidó hit szimbólumává.

Videóink YouTube csatornánkon itt érhetőek el.

Megvásárolható zafírjaink, itt találhatóak.