Milyen színű a tanzanit?

A tanzanit felfedezése előtt a zoiszit ismert fajtái csekély hatást gyakoroltak a drágakőpiacra. Mígnem a Kilimandzsáró árnyékában 1967-ben felfedezett ibolyakék zoiszitek drámai színeket és pleokroizmust mutattak. Természetes fényben a tanzanit szinte zafírkék színű lehet.  Ezek a drágakövek, természetesen trikroikusak (azaz három különböző irányból nézve három! színt mutatnak), kék, vörös-ibolya és sárga-zöld színeket mutathatnak.

Legkedveltebb tulajdonságuk a kéktől a liláig terjedő színük. A természetban nagyon ritkán  keleletkezik kék vagy ibolya színű nyers tanzanit, ezért szinte minden tanzanitot mesterséges hőkezelésnek kell átvenni , hogy elérje ezt a nagyra becsült színt. Általában körülbelül 500-600 °C-ra fűtik fel őket.

Mi adja a tanzanit színét?

A vanádium adja meg a liláskék színét.

Hogyan tisztítsuk a tanzanit drágaköves ékszereinket?

Meleg szappanos víz, puha fogkefével (SOHA ne tisztítsuk gőzzel, és ultrahangos tisztítóval).

Van hamis tanzanit?

Szintetikus tanzanitok egyelőre nincsenek a drágakőpiacon. Azonban, sok szimuláns (utánzat) létezik, amelyek anyagukat tekintve lehetnek üvegből, műanyagból, cirkóniából is. 

Mennyire ritka drágakő a tanzanit?

Ritkának tekinthetjük, hiszen a tanzanit egyetlen forrása a Merelani-hegység lábánál, Tanzániában van . Az itteni bányákban a kéktől, az ibolyaszínig terjedő kristályok találhatóak, akár nagy méretűek is, és sok esetben drágakő minőségű nyersanyagok.

Melyik hónap drágaköve a tanzanit?

A tanzanit, a december hónap születési drágaköve.

Mennyire kemény a tanzanit?

Bár a tanzanit keménysége a Mohs 6 és 7 között változhat, a hasadásra való hajlama és a ridegsége (kophat, karcolódhat) veszélyt jelent a mindennapi viselet során. Mi a Renigem®nél tanzanit drágakövet csak alkalmi viseletű ékszerekbe ajánlunk.

Hol található tanzanit?

A tanzanit egyetlen forrása Afrikában, Tanzániában a Merelani-hegység  lábánál található . Az itteni bányákban a kéktől ibolyaszínig terjedő kristályok találhatóak, akár nagyméretűek is, és sok esetben drágakő minőségű nyersanyagok.

Mennyit ér a tanzanit? Mi határozza meg az értékét? 

A tanzanit értékét, mint a legtöbb drágakőét, a 4C (szín, tisztaság, csiszolás és karátsúly) határozza meg. A nagyobb, élénk színű tanzanitoknak magas lehet az értéke. Mivel csak egyetlen helyen bányásszák, így a bányák kimerülésével a már meglévő csiszolt tanzanitok értéke, igencsak meg fog emelkedni.

Megvásárolható tanzanitjaink itt találhatóak.

Facebook csatornánk elérhető.