Az ametiszt, bíborszínű kvarc.

Milyen színű az ametiszt?

Az ametiszt színváltozatai a nagyon világos, majdnem rózsaszínes, levendula színtől, a mély, sötét kékesliláig elérhetőek. Hőkezeléssel lehet halványítani a színt, esetleg citrinre változtatni.

Hol található ametiszt?

Az ametiszt a világ minden táján megtalálható, leginkább azonban: Brazíliában, Uruguayban, Nambiában, Madagaszkáron, Ruandában, Mexikóban és az Egyesült Államokban található nagyobb mennyiségben.

Mennyit ér az ametiszt? Mi határozza meg az értékét? 

Az ametiszt értékét, mint a legtöbb drágakő, a 4C (szín, tisztaság, csiszolás és karátsúly) határozza meg. A nagyobb, különleges színű ametisztnek magas lehet az értéke, de az ametiszt jellemzően az olcsóbb drágakövek tartozik, ez részben a világszerte elérhető nagy mennyiségnek köszönhető.

Mi adja az ametiszt színét?

A vas adja az ametiszt lilás színét.

Hogyan tisztítsuk az ametiszt drágaköves ékszereinket?

Meleg szappanos víz, puha fogkefével (SOHA ne tisztítsuk gőzzel, és ultrahangos tisztítóval).

Van hamis ametiszt?

Sajnos van. A szintetikus ametiszt (kvarc) közel egy évszázada van a piacon. Szerencsére azonban, van már néhány gemmológiai teszt, amellyel meghatározható, hogy szintetikus vagy természetes keletkezésű e.

Mennyire ritka drágakő az ametiszt?

Nem túl ritka, jelentős mennyiséggben áll rendelkezésünkre, de mint minden drágakőnél, minél szebb a színe, annál ritkább.

Melyik hónap drágaköve az ametiszt?

Az ametiszt a február hónap, születési drágaköve.

Megvásárolható ametiszt drágaköveink itt találhatóak.

Rövid videóink itt érhetőek el.