Milyen színekben létezik a turmalin?

A turmalin, szó szerint,  a legszínesebb drágakő. A feketétől a mély barnáig, a sárgán át, a kékig, a zöldig, a vörösig, a rózsaszínig találhatunk színeket, de léteznek több színű turmalinok is.

Hol található a turmalin?

A turmalin gyakorlatilag az egész világon megtalálható. A legfontosabb lelőhelyek:  Afganisztán, Pakisztán, Oroszország, Burma (Mianmar), Srí Lanka (Ceylon) és az Egyesült Államok (Kalifornia és Maine). De ezekben az afrikai országokban is található turmalin: Madagaszkár, Namíbia, Mozambik, Tanzánia, Nigéria és Malawi, és Kongó.

Mi a turmalin Mohs keménysége? Mennyire tartós?

Besorolása a Mohs skálán: 7-7,5. Minél magasabb az érték, annál keményebb (kopásállóbb) a kő. Ezzel a keménységgel a turmalin tartós, és probléma nélkül viselhető gyűrűkben, medálokban, karkötőkben és fülbevalókban egyaránt

Mi az a Paraiba turmalin?

Ez a legritkább turmalin fajta. Három tényezőnek együttesen kell teljesülnie, hogy Paraiba turmalinnak nevezhessük: 1. neon kék ​,  –zöld szín, 2.  nyomokban réz található benne, és 3. Brazíliából, Paraiba tartomány bányáiból kell, hogy származzon.

Ez a kő nagyon népszerű, de nagyon ritka is. Karátonkénti akár elérheti az 45 000 dollárt is, minőségtől és mérettől függően, viszonyításként: egy karát kiváló minőségű gyémánt 10-12 ezer dollár.

Az elmúlt években a Cuprian Turmalin(réz turmalin) néven is ismert, mert újabb lelőhelyeket fedeztek fel Afrikában: Mozambikban és Nigériában.  A Cuprian turmalin értéke lényegesen alacsonyabb, mint a Paraiba turmaliné, de még így is 10 000 dollár feletti árat érhet el, karátonként.

Turmalin vs smaragd? Mi a különbség?

A smaragdhoz legközelebb álló turmalin, a króm turmalin.   Mind a smaragdot, mind a turmalint a króm színezi.   A króm turmalin gyakran tisztább, mint a smaragd, de a smaragdtól eltérően, a króm turmalin gyakran sötétebb színű, esetenként túlságosan is sötét lehet.   A legjobb minőségű króm turmalinok szépsége messze felülmúlja a smaragdét, és ritkábbak is, mint a smaragd. Ennek megfelelően az áruk is igen magas.

Turmalin vs zafír? Különbség?

A keménységük és a törésmutatójuk között van a legnagyobb különbség. Egyébként, mindkettő számtalan színben elérhető, amelyek hasonlónak tűnhetnek ugyan, de a gyakorlott szem számára mindegyiknek más a megjelenése.

Melyik hónap drágaköve a turmalin?

A turmalin, október hónap születési köve. 

A turmalin könnyen megrepedhet vagy eltörhet?

7-7,5-ös keménységű a Mohs skálán, így nem törik könnyen. De lehetnek olyan feszültségek a turmalinon belül, amelyek miatt megrepedhet, ez viszont már csiszoláskor, illetve ékszerbefoglaláskor megtörténhet, tehát nem mindennapi ékszerviselés mellett.

Mik a leggyakoribb turmalin kezelések?

A fűtés (heat treatment) a leggyakoribb, de bizonyos anyagokat, különösen a brazil rubellitokat besugározzák, hogy színüket megváltoztassák.

Hogyan keletkezik a turmalin?

A turmalin pegmatitokban képződik. Amikor a folyadékok lehűlnek, az ásványok kikristályosodnak és turmalin kristályokat képeznek.

Hogyan tisztítsd a turmalint?

Általában a puha kefe és az enyhe mosószer a legjobb a turmalinok tisztítására. Nem ajánljuk, sőt kifejezetten óva intünk tőle mindenkit: sem az ultrahangos, sem a gőztisztítást.

Mikor fedezték fel először a turmalint?

Bár a pontos dátum nem ismert. Úgy tartják, hogy Brazíliában a hódítók fedezték fel először a turmalint az 1500-as években.

Zöld turmalinokat találtak, amelyeket kezdetben smaragdoknak hittek. A tudósok csak az 1800-as években jöttek rá, hogy ezek a kövek valójában nem smaragdok, hanem egy külön ásványfajta, amelyet turmalinnak neveztek.

 

Hogyan állapítható meg, hogy a turmalin valódi vagy hamis?

A törésmutató (RI) és a kettős törés gemmológiai vizsgálata a legjobb elválasztás.

Mitől válik bizonyos színűvé a turmalin?

Különböző nyomelemek mennyisége okozza a turmalin különböző színeit.

  • Vörös-mangán
  • Rózsaszín-mangán vagy titán
  • Zöld-vas, vanádium, króm
  • Kék-vas

A turmalin jó befektetési kő?

A turmalin gyönyörű drágakő, amire nagy a kereslet, így ha jó áron vásárolhatunk kiváló minőséget, akkor rendelkezhet befektetési potenciállal.

A rózsaszín turmalin ugyanaz, mint a rubellit?

Amint a rózsaszín vörösnek tűnik, rubellitnek nevezzük. A legtöbb rubellitnek azonban van némi lila, vagy rózsaszín színezete.

A turmalin értékes drágakőnek számít?

Igen, a turmalin értékes, karátonként akár 45 000 dollárt is elérheti az ára. Ebből is látszik, hogy féldrágakő kifejezés teljességgel értelmét vesztette a mai drágakőpiacon.

A turmalinnak van pleokroizmusa?

A turmalinok erősen pleokroikusak, vagyis más-más irányokból nézve a drágakövet, más-más színeket láthatunk, néha drámai különbségeket is észrevehetünk, polarizált fénnyel viszgálva pl: sötétkék-világoskék.

Mi a legritkább turmalin?

A legritkább turmalin a Paraiba. Amellett, hogy a legritkább, egyben a legdrágább is. 

 

A turmalin ára karátonként?

Ez egy nehezebb kérdés, mivel ez a drágakő színétől és tisztaságától, csiszolásástól, méretétől (4C) függ. Mivel a turmalinból sok szín áll rendelkezésre, van már karátonként 50 dollárért is, de a ritkább turmalinok karátonkénti ára elérheti a 10 000 dollárt is. Egy valódi, brazil, Paraiba turmalin, karátonként elérheti az 45 000 dollárt.

Megvásárolható turmalinjainkat itt találod.

Rövid videóinkat itt láthatod.