< Back to the Blog

in drágakő by | no comments

Zafír álmok

 

A harmadik nagy kő. De vajon ő az, aminek látszik? Kezelik vagy sem?

Elöljáróban annyit, hogy a zafír az egyik kedvencem, tehát elfogult vagyok. Mivel a zafír igen népszerű drágakő, akár a kék, akár az úgynevezett fancy (színes) típusú zafír, így ő sem úszhatja meg a különböző kezeléseket.

A zafír ára

A teljesen természetes, kezeletlen (natural, untreated) kék zafír karátonkénti ára 4000-5000 dollár között van (ez nagyjából 1,2 Millió forint ). Ezek a kövek, a zafírok között a legértékesebbek, teljesen természetesek, csak csiszolták és polírozták őket. Ők önmagukban szépek.

De ez sajnos a zafíroknak, csak a néhány százalékára igaz. A többit egy kicsit „ráncba kell szedni” mielőtt a vásárlóhoz kerülnének. A sápadt színt fokozni kell, az apró repedéseket feltölteni, és a tisztaságot növelni. Így mindjárt jobban fognak hasonlítani gyönyörű és kezeletlen társaikhoz. Ezáltal jobban eladhatóak lesznek.

zafír színes fancy sapphire

Hogyan kezelik?

Nézzük is közelebbről, mik ezek a kezelések:

  1. Hőkezelés, fűtés (heated): akárcsak a rubinnál, azért alkalmazzák ezt a módszert, mert a magas hőmérséklet (700-1600 oC) élénkíti a színt, javítja a tisztaságot. A kereskedelemben kapható csiszolt zafírok legnagyobb része hőkezelt, és ezt a vásárlóval is tudatni kell minden esetben. A csak hőkezelt zafírok karátonkénti ára még mindig igen magas 2000-3000 dollár (650 ezer forint).
  2. Berillium besugárzás: a szín javítására használt módszer, ha már a hőkezelés nem segített. Elsősorban a sárga, narancsárga szín fokozására használják. A ’90-es években még nehéz volt kimutatni a berillium besugárzás nyomait, ma azonban ez nem probléma egy jól felszerelt drágakőviszgáló labor számára. Az így kezelt kövek ára jóval elmarad a természetes, illetve a hőkezelt kövek árától. Hiszen itt egy nem természetes folyamatról van szó. A berillium besugárzás azonban a zafír anyagát nem gyengíti.

 

  1. Fluxus töltés vagy ólomüveg töltés: szintén magas hőmérsékleten, de már egy idegen anyag hozzáadásával zajlik a kezelés. Leginkább a repedések, apróbb zárványok eltüntetésére, feltöltésére alkalmazzák. A rubin esetében gyakoribb, zafírnál nem annyira elterjedt ez a technológia. Viszont előfordulhat, hogy a gyengébb minőségű zafírokat ezzel a módszerrel töltik fel, ami az ékszerbefoglalásnál gondot okozhat, hiszen a feltöltésre használt anyag és a zafír találkozásánál a kő szétrepedhet egy erősebb ütésre. Extrém esetben az is előfordulhat, hogy csak a töltőanyag tartja egyben, az igen vacak minőségű követ. Ez a módszer sajnos gyengíti a zafírt. A töltött zafírok karátonkénti ára néhány dollár körül mozog. Néha hibrid zafírként, vagy kompozit zafírként nevezik őket.

Fontos újra hangsúlyozni, hogy a kezelésekről a vásárlót tájékoztatni kell! Viszont naivitás volna azt feltételezni, hogy ez minden esetben meg is történik. Sokszor maga az ötvös, ékszerész sincs tisztában ezzel, mert ahol megvásárolta a követ, már ott sem tájékoztatták erről.

Akkor, aki nem ért hozzá, ne vegyen zafír köves ékszert?

Szó sincs róla, nem kell lemondani a zafír köves ékszerekről. Viszont nagyon fontos, hogy megbízható helyről vásároljunk. A megbízható hely ismertetőjegye, hogy pontosan tudják, honnan származik az adott kő, hogy milyen kezelésen esett át, és erről minket is szívesen tájékoztatnak.

sapphire jewerly fancy

A mi a dolgunk, a Renigemnél viszonylag könnyű, hiszen mi még nyers állapotban szerezzük be a drágakövet, és így kezdünk hozzá a csiszoláshoz, amit megfelelően dokumentálunk is. Így a vásárlóinkat minden estben megfelelően tudjuk tájékoztatni arról, hogy milyen kezelésen esett át az adott kő, ha egyáltalán átesett. Mert nálunk természetes kezeletlen zafírt és rubint is talál, aki azt szeretne.

 

Címkék: , , , , , , ,