Drágakövet az internetről?

Átvernek vagy nem? Mindenkiben ez a kérdés vetődik fel először. Megpróbálok válaszolni rá.

buy webshop

A különböző internetes piactereken, legyen az magyar vagy nemzetközi (E-bay, Vatera, Jófogás stb.) némi keresgélés után találhatunk eladó csiszolt vagy nyers drágaköveket. Ami rögvest feltűnik, hogy gyakran látszólag ugyanazon kőért eltérő árakat kérnek az eladók. Előfordul, hogy vásárolhatunk néhány tíz dollárért zafírnak látszó csiszolt követ, de akad szintén pár tíz dollárért nyers smaragdnak kinéző ásvány is, és a laikus könnyen bedőlhet a csábító ajánlatoknak.

Akad viszont, több ezer dollárért árult csiszolt drágakő is, akár ugyanazon az oldalon kicsit lejjebb görgetve, de még mindig ugyanolyan(?) típusú kő.

Mi az oka ennek?

Képzeletbeli példánkban vegyünk egy smaragdot, a könnyebb érthetőség kedvéért. Azt fontos előre bocsátani, hogy a drágakő akkor a legdrágább ha valódi, vagyis természetes, és nem esett át kezelésen.

A nagy online piactereken vannak bizonyos szabályok, az egyik ilyen, hogy nem állíthatsz valótlant a termékedről, mert ez kizárást von maga után. Mit jelent ez a mi esetünkben? Ha valami nem természetes smaragd, arról nem állíthatom azt, hogy természetes smaragd. A hirdetések nagy részében valóban nem is jelenik a természetes (natural) szó, és itt most ne beszéljünk azokról a pofátlan kereskedőkről, akik szemrebbenés nélkül állítják a szintetikus drágakőről, hogy az természetes. Itt jegyzem meg, hogy érdemes az eladó értékeléseire is vetni egy pillantást, és ha van negatív értékelése, akkor olvassuk el alaposabban, hogy miért is kapott rossz értékelést, mielőtt vásárolunk tőle.

És bár a leírások többségében, a natural szó tényleg nem szerepel, viszont ott van, hogy kezeletlen smaragd, ami a gyakorlatlan olvasó számára feltételezi, hogy itt természetes smaragdot kínálnak eladásra. Természetesen azonban szó sincs itt valódi smaragdról, szintetikusan előállított nyers kőnek látszó termékről van szó.

De térjünk át a csiszolt kövekre, ékszerekre

Itt is igen bő a választék. Van ám itt minden, a kék zafírtól kezdve, a 20 karátos csiszolt, teljesen tiszta ametisztig. Egy valamit azonban érdemes szem előtt tartani, ha valami túl szép, hogy igaz legyen, az általában nem is igaz. Ha eladásra kínálnak nekünk egy kék zafírral díszített gyűrűt amiben másfél karátos kő van –a kő az ára még a kezelt kő esetében is 750 dollár/karát (195 ezer forint)- és az egész gyűrű 150 000 forintba kerül, arannyal, kővel, ötvösmunkával, na akkor fogjunk gyanút. Az alkalmi vétel ugyan kecsegtető lehet, de gondoljunk csak bele, valaki olcsóbban adná a természetes kővel díszített ékszert, mint amennyiért a hozzávalókat beszerezte? Hacsak el nem ment az esze, de valószínűbb,  hogy pénzt  akar keresni.

Más lapra tartoznak a drágakőre, ékszerre szakosodott weboldalak.

Ezeknek a webáruházaknak, egyedi honlapoknak az esetében már nagyobb bizalommal vásárolhatunk. Itt általában pontosan meg tudják mondani, hogy honnan származik a kő, kérésünkre certifikáttal is igazolni tudják a kő eredetét. Ha azonban igazán biztosra akarunk menni, akkor olyan helyen vásároljunk, ahol a nyers kőből közvetlenül csiszolják ki a drágakövet, és ezt megfelelően dokumentálják is.

Összegzésül: hogy vásároljunk e drágakövet az internetről? Én azt mondom igen, de csak kellő körültekintéssel. Viszont nagyon fontos, hogy szem előtt tartsuk, ha a drágakő túl olcsó, akkor az nem drágakő, hanem valami egészen más.

Ne feledjük, a zsebünkre megy a játék! Az ami túl szép, hogy igaz legyen….az nem is igaz.