A harmadik nagy kő. De vajon ő az, aminek látszik? Kezelik vagy sem?

Elöljáróban annyit, hogy a zafír az egyik kedvencem, tehát elfogult vagyok. Mivel a zafír igen népszerű drágakő, akár a kék, akár az úgynevezett fancy (színes) típusú zafír, így ő sem úszhatja meg a különböző kezeléseket.

A zafír ára

A teljesen természetes, kezeletlen (natural, untreated) kék zafír karátonkénti ára 4000-5000 dollár között van (ez nagyjából 1,2 Millió forint ). Ezek a kövek, a zafírok között a legértékesebbek, teljesen természetesek, csak csiszolták és polírozták őket. Ők önmagukban szépek.

De ez sajnos a zafíroknak, csak a néhány százalékára igaz. A többit egy kicsit „ráncba kell szedni” mielőtt a vásárlóhoz kerülnének. A sápadt színt fokozni kell, az apró repedéseket feltölteni, és a tisztaságot növelni. Így mindjárt jobban fognak hasonlítani gyönyörű és kezeletlen társaikhoz. Ezáltal jobban eladhatóak lesznek.

zafír színes fancy sapphire

Hogyan kezelik?

Nézzük is közelebbről, mik ezek a kezelések:

  1. Hőkezelés, fűtés (heated): akárcsak a rubinnál, azért alkalmazzák ezt a módszert, mert a magas hőmérséklet (700-1600 oC) élénkíti a színt, javítja a tisztaságot. A kereskedelemben kapható csiszolt zafírok legnagyobb része hőkezelt, és ezt a vásárlóval is tudatni kell minden esetben. A csak hőkezelt zafírok karátonkénti ára még mindig igen magas 2000-3000 dollár (650 ezer forint).
  2. Berillium besugárzás: a szín javítására használt módszer, ha már a hőkezelés nem segített. Elsősorban a sárga, narancsárga szín fokozására használják. A ’90-es években még nehéz volt kimutatni a berillium besugárzás nyomait, ma azonban ez nem probléma egy jól felszerelt drágakőviszgáló labor számára. Az így kezelt kövek ára jóval elmarad a természetes, illetve a hőkezelt kövek árától. Hiszen itt egy nem természetes folyamatról van szó. A berillium besugárzás azonban a zafír anyagát nem gyengíti.

 

  1. Fluxus töltés vagy ólomüveg töltés: szintén magas hőmérsékleten, de már egy idegen anyag hozzáadásával zajlik a kezelés. Leginkább a repedések, apróbb zárványok eltüntetésére, feltöltésére alkalmazzák. A rubin esetében gyakoribb, zafírnál nem annyira elterjedt ez a technológia. Viszont előfordulhat, hogy a gyengébb minőségű zafírokat ezzel a módszerrel töltik fel, ami az ékszerbefoglalásnál gondot okozhat, hiszen a feltöltésre használt anyag és a zafír találkozásánál a kő szétrepedhet egy erősebb ütésre. Extrém esetben az is előfordulhat, hogy csak a töltőanyag tartja egyben, az igen vacak minőségű követ. Ez a módszer sajnos gyengíti a zafírt. A töltött zafírok karátonkénti ára néhány dollár körül mozog. Néha hibrid zafírként, vagy kompozit zafírként nevezik őket.

Fontos újra hangsúlyozni, hogy a kezelésekről a vásárlót tájékoztatni kell! Viszont naivitás volna azt feltételezni, hogy ez minden esetben meg is történik. Sokszor maga az ötvös, ékszerész sincs tisztában ezzel, mert ahol megvásárolta a követ, már ott sem tájékoztatták erről.

Akkor, aki nem ért hozzá, ne vegyen zafír köves ékszert?

Szó sincs róla, nem kell lemondani a zafír köves ékszerekről. Viszont nagyon fontos, hogy megbízható helyről vásároljunk. A megbízható hely ismertetőjegye, hogy pontosan tudják, honnan származik az adott kő, hogy milyen kezelésen esett át, és erről minket is szívesen tájékoztatnak.

sapphire jewerly fancy

A mi a dolgunk, a Renigemnél viszonylag könnyű, hiszen mi még nyers állapotban szerezzük be a drágakövet, és így kezdünk hozzá a csiszoláshoz, amit megfelelően dokumentálunk is. Így a vásárlóinkat minden estben megfelelően tudjuk tájékoztatni arról, hogy milyen kezelésen esett át az adott kő, ha egyáltalán átesett. Mert nálunk természetes kezeletlen zafírt és rubint is talál, aki azt szeretne.