Drágakő festés

Drágakő festés? Színes festékek bejuttatása porózus vagy repedezett drágakövekbe, színük megváltoztatásának érdekében. Az ilyen repedéseket néha szándékosan, a drágakő melegítésével idézik elő, hogy az egyébként nem porózus anyag könnyebben fel tudja venni a festéket.1. A leggyakrabban előforduló festett drágakövek a következők:

Gyöngyök  A festék javítja a gyengébb minőségű természetes és tenyésztett gyöngyök megjelenését, színük fokozásával.

Egyéb drágakő anyagok  Az eljárást ősidők óta használták olyan anyagokhoz, mint a korall, türkiz, lapis lazuli, howlit, nefrit jade, kalcedon, kvarc, smaragd és rubin.

2. Tartóssági tényezők 

Ha a festéket porózus anyagokra visszük fel, ezek tartóssága hosszú élettartamú lehet, de ez végső soron magának a festéknek a stabilitásától függ. A nagyobb repedésekből a drágaköveknél, a festék néha különböző körülmények hatására kiszivároghat. A festékek jelentős része eltávolítható, ha a drágakő oldószerrel, például alkohollal vagy acetonnal érintkezik. Egyes festékek instabilak az ultraibolya (nap) sugárzás hatására, és idővel kifakulhatnak.

3. Kimutathatóság:  A képzett gemmológus a legtöbb esetben képes észlelni a festett drágaköveket.

4. A kereskedelemben: Alkalmanként előfordulhat a legtöbb drágakőnél, és gyakran színes gyöngyök esetében is.

5. Különleges gondozási követelmények

Ha ismert, hogy a drágakő festett, ügyelni kell arra, hogy ne kerüljön érintkezésbe vegyi anyagokkal, például acetonnal vagy alkohollal, amelyek feloldhatják a színezékeket. Illetve az ilyen drágakövek, ne legyenek kitéve hosszabb ideig tartó napfénynek (például napos ablakpárkányon hagyva), ami a festett színek kifakulását okozhatja.

REPEDÉS- VAGY ÜREGKITÖLTÉS

A felületig érő repedések vagy üregek kitöltése üveggel, gyantával, viasszal vagy olajjal, hogy elrejtsék azokat, és javítsák a drágakő látszólagos tisztaságát, megjelenését, stabilitását, vagy extrém esetekben – hogy kis mértékben növeljék a drágakő súlyát. A töltőanyagok, a szilárd anyagoktól (üveg) a folyadékokig (olajokig) változnak, és a legtöbb esetben színtelenek (a színes töltőanyagok a színezékek közé sorolhatók).

1. A leggyakrabban előforduló, repedés kitöltött drágakövek a következők:

Gyémánt  A felszínig érő repedéseket néha magas ólomtartalmú üveggel töltik ki. Ez csökkenti a repedés láthatóságát azzal a céllal, hogy javítsa a gyémánt megjelenését. Viszont a kitöltött repedés még mindig jelen van – csak kevésbé látszik.

Rubin  Számos felületig érő repedést üveggel töltenek ki, hogy csökkentsék láthatóságukat, és átlátszóbbá tegyék a drágakövet, mint amilyen valójában. Egyes esetekben a töltőüveg mennyisége jelentős lehet egy kezelt rubinban, és már eldönthetetlen, hogy korund, vagy töltőanyag van e benne több.

Smaragd  A smaragd felszínig érő repedéseit néha illóolajokkal, más olajokkal, viaszokkal és „mesterséges gyantákkal” töltik meg , epoxi-prepolimerekkel, egyéb prepolimerekkel (beleértve az UV-sugárzásra kötő ragasztókat) és polimerekkel, a repedések láthatóságának csökkentése és az általános tisztaság javításának érdekében. Ezek az anyagok különböző fokú stabilitást mutatnak a kezelt smaragdokban, és a jelenlévő töltőanyag mennyisége a jelentéktelentől, a nagy mennyiségig terjedhet.

Egyéb anyagok  A gyanták és üvegek potenciálisan használhatók bármilyen tartós, ékkövön, beleértve a kvarcot, akvamarint, topázt, turmalint és más átlátszó drágaköveket. Ez a fajta kezelés azonban kevésbé elterjedt, mint a fent említett egyéb kezelési eljárások.

2. Tartóssági tényezők  Sok múlik a töltőanyag tartósságán. Az üvegek általában keményebbek, ezért tartósabbak, mint a gyanták, olajok vagy viaszok. A légnyomás változásai, a hő közelsége vagy a vegyszereknek való kitettség befolyásolhatja a töltött drágakövek megjelenését azáltal, hogy potenciálisan megváltoztatja vagy eltávolítja (kifolyik) a töltőanyagot, hiszen az egy másik anyag.

3. Észlelhetőség  A legtöbb esetben a töltött drágaköveket egy képzett gemmológus, mikroszkóp alatt felismeri.

4. A kereskedelemben  Gyakran előfordul a gyémánt, a rubin és a zafír, valamint a smaragd esetében .

5. Különleges gondozási követelmények 

Kerülje a hőnek, a légnyomás változásának (például repülőgép utasterében) vagy vegyszereknek való kitettséget. A töltött smaragd például károsodhat a mosogatáshoz használt forró víz hatására is.

Forrás: GIA edu

Kép: Pixabay

Az első rész itt található.

Tik tok csatornánkat itt találhatjátok.