HŐKEZELÉS

A hőkezelés (heat treatment), a drágakő magas hőmérsékletnek való kitétele színének és/vagy tisztaságának megváltoztatása céljából.

A hőkezelés a leggyakrabban előforduló kezelések közé tartozik 

1. A leggyakrabban előforduló hőkezelt drágakövek:


Borostyán  Ha a borostyánt forró olajba – például lenolajba – merítik, a test színe elsötétülhet, és az anyagnak tisztább megjelenést kölcsönözhet. 

Ametiszt  A melegítés egyes ametisztekből eltávolíthatja a nem kívánt barnás zárványokat, vagy világosabbá teheti a túl sötét kövek színét.Akvamarin  Kezelés nélkül az akvamarinok nagy része kékeszöld színű. Ellenőrzött környezetben történő hevítés azonban eltávolíthatja az anyagból a zöldes színkomponenst, és kékebb megjelenést eredményezhet.

Citrin  Az ametiszt egyes formái felmelegíthetők, és citrinné alakíthatók.

Rubin  A melegítés eltávolíthatja a lilás elszíneződést, és tisztább vörös színt eredményez. Az eljárással a „selyem” is eltávolítható (a tűszerű apró zárványok), amelyek hatására a drágakő világosabb tónusúvá és átlátszatlanabbá, tejesebbé válhat. A hevítés a selyemzárványok átkristályosodását is előidézheti, hogy azok jobban kiemelkedjenek, ami lehetővé teszi a drágakőnek erősebb csillagképét ( csillaghatású).

Zafír  A melegítés fokozhatja, vagy akár kék elszíneződést válthat ki a zafírban. A melegítés a „selyem” zárványokat is eltávolíthatja, ami szintén segít az anyag átlátszóságában. A selyemzárványok átkristályosodását is előidézheti, hogy ezáltal jobban kiemelkedjenek, ami lehetővé teszi a drágakőben az erősebb csillaghatást.

Tanzanit  A zoizit ásvány, amely a tanzanit néven ismert drágakő fajtát tartalmazza, gyakran alacsony hőmérsékleten (kb. 600 oC) hevítik, hogy eltávolítsák a barnás színkomponenst, ezáltal erősebb lilás-kék színt kapjanak.

Topáz  A sárgás rózsaszín topáz hevítése néha azzal a hatással jár, hogy eltávolítja a sárgás színkomponenst, ezáltal fokozódik a rózsaszín szín. A melegítést a kék topáz színének szabályozására is használják – az esetleg színtelennek indult anyagot besugározzák, majd melegítés követi, ami a kívánatos kék színt eredményezi.

Turmalin  Néha a hőkezelés hatására a túlzottan sötétzöld anyag tónusa világosabb lehet.


Cirkon  Egyes vörösesbarna cirkonokat ellenőrzött környezetben hevítik fel, hogy kereskedelmileg értékesebb színeket állítsanak elő, beleértve az intenzív kéket is.

2. Tartóssági tényezők 

Az összes fent említett drágakő hőkezelése tartósnak és  stabilnak tekinthető, a normál ékszerkezelési körülmények között.


3. Különleges gondozási követelmények 

Ha a drágaköveket erős hőnek teszi ki, a szokásosnál kissé ridegebbé válhatnak, ezért ügyelni kell arra, hogy ne sérüljenk meg a hegyes csiszolt sarkok és élek.

MAGAS NYOMÁSÚ, MAGAS HŐMÉRSÉKLETŰ (HPHT) KEZELÉS

A gyémánt magas hőmérsékletre melegítése, magas nyomás alatt, ezáltal eltávolítva vagy megváltoztatva annak színét.

A gyémántok magas nyomáson és magas hőmérsékleten történő hevítése, eltávolíthatja vagy csökkentheti a barnás elszíneződésüket, így a drágakő színtelenné válik. Más típusú gyémántok barnáról sárgára, narancssárgára és sárgászöldre, illetve kék színre alakíthatók át ezzel az eljárással.

1. Tartóssági tényezők 

A HPHT kezelések stabilnak és állandónak tekinthetők a normál ékszerkezelési körülmények között.

2. Kimutathatóság 

Nehéz azonosítani, még a tapasztalt gemmológusok számára is. Ha gyanú merül fel, csak szakképzett gemmológiai laboratórium tudja megerősíteni a kezelést .

3. A kereskedelemben 

Alkalmanként színtelen gyémántokban, könnyebben néhány színes gyémántban (sárga, narancssárga, zöld, kék) .

4. Speciális ápolási követelmények 

A legtöbb ékszernél alkalmazott normál ápolási szempontokon kívül nincs különösebb utasítás a HPHT-vel kezelt gyémántok ápolására és kezelésére.

IMPREGNÁLÁS

A porózus drágakő felületét polimerrel, viasszal vagy műanyaggal itatják át, hogy nagyobb tartósságot és jobb megjelenést biztosítsanak neki.

A leggyakrabban előforduló viasszal vagy műanyaggal impregnált drágakövek az átlátszatlanok, köztük türkiz, lapis lazuli, jadeit, nefrit, amazonit, rodokrozit.

1. Tartóssági tényezők 

Az impregnálás gyakran főleg a műanyag és a viasz olvadáspontja miatt, érzékeny lehet a hőkárosodásra. A műanyag impregnálások tartósnak tekinthetők az olyan drágakövekben, mint a türkiz, mindaddig, amíg nincsenek kitéve hőnek vagy vegyszereknek .

2. Kimutathatóság  

A legtöbb esetben egy képzett gemmológus könnyen azonosítja a kezelést .

3. A kereskedelemben 

Gyakran látható a kereskedelemben .

4. Különleges gondozási követelmények 

Ügyelni kell arra, hogy a viasszal vagy műanyaggal impregnált drágaköveket ne tegye ki hőhatásnak, például az ékszerész fáklyájánál, mert ezek valószínűleg károsíthatják az anyagot.

Forrás: GIA edu

A befejező rész itt található.

Youtube csatornánk elérhető itt.