BESUGÁRZÁS

A besugárzás, egy drágakő mesterséges sugárzó forrásnak (elektron- vagy neutron sugárzás) való kitétele, színének megváltoztatása érdekében. Ezt néha hőkezelés is követi, a szín további módosításának érdekében. Ha ez a második lépés is megtörténik, akkor „kombinált kezelésnek” is nevezik.

1. A leggyakrabban előforduló besugárzott drágakövek a következők:

Gyémánt  A neutron- és elektronsugárzás a mesterséges besugárzás leggyakoribb formái, és lehetséges fekete, zöld, kékeszöld, mélysárga, narancssárga, rózsaszín és vörös gyémántok előidézése (gyakran kombinálva hevítssel is, bizonyos színek eléréséhez).

Korund  A halványsárga természetes színű zafírokból ezzel a módszerrel, élénk narancssárga szín idézhető elő. Ezekben a színek azonban nem stabilak, fény hatására kifakulnak.

Topáz  a színtelen topáz ma már csekély kereskedelmi értékkel bír a drágakőpiacon, de mesterséges sugárzásnak kitéve, drámai módon megváltoztatja a színét. Hőkezeléssel együtt alkalmazva a topáznál, többféle erős kék szín érhető el (swiss blue, london blue).

Gyöngy  Egyes gyöngyöket besugározzák, ami sötétszürke színt eredményez.

Kvarc  A kvarc fajtáit besugározhatják ametiszt előállítására, és néhány kombinált kezelés, amely a besugárzás utáni melegítést is magában foglalja, zöld kvarcot eredményezett.

Egyéb drágakövek  A berill és a spodumen egyes fajtáit besugározhatják, hogy elmélyítsék az eredendő színt, vagy teljesen megváltoztassák azt .

2. Tartóssági tényezők 

Az egyes besugárzott drágakövek színe erős fény hatására elhalványul. A kék topáz, a gyémánt és a kvarc általában nagyon stabil színekkel rendelkezik, amíg nincsenek kitéve magas hőmérsékletnek (ez különösen igaz a besugárzott színes gyémántokra, amelyek színe megsérülhet, ha a gyémánt egy ékszerész fáklya hőjének van kitéve) .

3. Kimutathatóság 

Mivel a topázban a természetben nem fordulnak elő erős kék színek, az ilyen kövek besugárzásos kezelésen estek át. A zöld, rózsaszín és piros gyémántok erős színeit is gyanúsnak kell tekinteni. Annak megállapításához, hogy a színes gyémánt természetes vagy kezelt színű-e, tapasztalt drágakő-vizsgáló laboratóriumi vizsgálatot igényli .

4. A kereskedelemben 

Rendkívül gyakori a topáz esetében, és gyakori a színes gyémántoknál .

5. Különleges gondozási követelmények 

A berill és spodumen drágakövekben a besugárzott szín rövid életű, és erős fény hatására elhalványul. Ellenkező esetben a legtöbb besugárzott drágakőanyagra nincs különösebb gondozási követelmény.

LÉZERES FÚRÁS

Ez azt jelenti, hogy keskeny fókuszált lézersugárral égetnek egy csatornát a gyémánt felületéről, hogy elérjék a sötét zárványokat. Ezt általában követi a vegyszer betöltése, ebbe a csatornába, amelyet a zárvány feloldására vagy megjelenésének megváltoztatására alkalmaznak.A gyémántok az egyetlen drágakövek, amelyeket ilyen módon kezelnek, részben azért, mert csak ezek bírják a lézer hőjét.

1. Tartóssági tényezők 

Míg a lézerek potenciálisan befolyásolhatják a gyémánt szerkezetét, a legtöbb lézerfúró furat mikroszkopikus méretű, ezért a gyémánt tartósságát érdemben nem befolyásolják.

2. Észlelhetőség 

Könnyen kimutathatóak a lézeres furatok jelenléte, a legtöbb gemmológus és minősített gemmológiai laboratórium által.

3. A kereskedelemben 

Gyémántoknál fordul elő .

4. Különleges ápolási követelmények 

A lézerrel fúrt gyémántokra nincsenek különleges ápolási követelmények.

RÁCS DIFFÚZIÓ

Bizonyos elemek behatolása a drágakő atomrácsába, a hőkezelés során, színének megváltoztatása vagy kiemelése céljából.

1. A leggyakrabban előforduló diffúzióval kezelt drágakövek a következők:

Korundok (zafír, rubin) Az 1980-as években a kísérletek a titán és a króm diffúziójára összpontosultak (ezek a korund színezőanyagai), de a kőbe való teljes behatolás képtelensége miatt ezek a diffúziók a kevéssé voltak sikeresek.

2003-ban kezdtek megjelenni a piacon, a nagyon erős színű zafírok, és ismét felmerült a diffúziós kezelés gyanúja. Kiderült, hogy valóban diffúzióról van szó, de egy új elemről: a berilliumról. A berillium, amelynek atomja sokkal kisebb, mint a titánnak vagy a krómnak, képes volt végighaladni a zafíron; még a nagy zafírokon is, sikeresen megváltoztatva így a színüket. Hamar kiderült, hogy ezzel a kezelési eljárással a rubinok színe is kiemelhető.

Földpát  A földpát fajtáiról, nevezetesen az andezinről és a labradoritról azt találták, hogy fogékonyak a réz diffúziójára, teljesen megváltoztatva a színüket.

Egyéb anyagok  Beszámoltak arról, hogy a diffúzió a turmalinban és a tsavoritban is (egyfajta gránátban) színváltozást okozott, de az állításokat nem igazolták.

2. Tartóssági tényezők 

A kezelés véglegesnek, stabilnak tekinthető .

3. Észlelhetőség 

Sok esetben rendkívül nehéz bizonyossággal kimutatni, és ha igen, akkor csak minősített laboratóriumok által.

4. A kereskedelemben 

A diffúzióval kezelt korund széles körben elterjedt a kereskedelemben.

5. Különleges gondozási követelmények 

Nincsenek különleges gondozási követelmények a diffúzióval kezelt korundra vagy földpátra.

Forrás: GIA edu

Fotó: GIA edu

Az első rész itt található.

Instagram csatornánk elérhető.