Bevezetés a szimulánsok, drágakő utánzatok világába

Az ékszeripar, a „szimuláns” vagy drágakő utánzat kifejezést olyan anyagokra használja, amelyek hasonlítanak egy másik drágakőre, esetleg éppen úgy néznek ki, de nagyon eltérő kémiai összetétellel, kristályszerkezettel, valamint optikai és fizikai tulajdonságokkal rendelkeznek. Ezeket az anyagokat, más néven utánzatoknak, szimulánsoknak vagy helyettesítőknek nevezzük. Ezek lehetnek természetesek vagy mesterségesek egyaránt.

Mesterséges, vagyis ember által készített szimulánsok, drágakő utánzatok

Szintetikus cirkónia (CZ) nevezik kubikus, köbös cirkóniának is 

A történelem során számos drágakövet használtak gyémánt utánzatként , de a szintetikus CZ mindegyiket felülmúlta népszerűségében.

Az 1970-es évek végén bevezetett CZ-t úgy állítják elő, hogy por alakú cirkónium-oxidot helyeznek egy fémkamrába, és felmelegítik olvadáspontig. Ezután az olvadékot lassan távolítják el a hőforrástól, így lehülve, kristályok képződnek először az olvadék alján, majd végül egész olvadék megszilárdul.

A cirkónia Mohs-keménysége 8,5. Ez azt jelenti, hogy kemény és tartós anyaggal van dolgunk, bár nem olyan kemény, mint a gyémánt. A legtöbb cirkónia színtelennek mondható, és általában nagyon tiszta. Azonban idővel sárgává válik. Még egy sajátossága a gyémánthoz képest, hogy több „tűz” látható benne, tehát szikrázóbban csillog, mint a gyémánt.

A cirkónia szinte bármilyen színben előállítható. A rózsaszín és sárga CZ-k meggyőző rózsaszín vagy sárga gyémánt utánzatokként használhatók. Más színű CZ-k jól utánozzák a sötétebb vörös, lila, kék, zöld vagy fekete drágaköveket.

Előfordulási gyakoriság: gyakori

Szintetikus moissanit

A színtelen szintetikus moissanit gyémánt-utánzatként a ’90-es évek óta van velünk.  Meglehetősen népszerű eljegyzési drágakővé vált az utóbbi időben, ragyogása, erős tüze és tartóssága miatt.

A moissanit színtelen vagy csaknem színtelen lehet. Értéke gyakran színtelenségi fokától függ. A moissanite általában valamivel több zárványt tartalmaz, mint a cirkónia. Keménysége 9,25 a Mohs skálán, bár nem olyan kemény, mint a gyémánt.

A moissanit több mint kétszer akkora tüzű, mint a gyémánt, és valamivel ragyogóbb. Ennek az extrém tűznek a megjelenését,  „diszkógömb” effektusnak is nevezik.

Abban is különbözik a gyémánttól, hogy kétszeresen fénytörő, így a drágakövön keresztül nézve, az alatta lévő, mondjuk újságpapír betűit, duplán láthatjuk. A gyémántnál viszont ez a jelenség nem tapasztalható, mivel a gyémánt egyszeresen fénytörő.

Egyes moissanitok bizonyos szögekből nézve enyhén sárgának, vagy szürkének tűnnek.

A moissanit sárga, fekete és kék színekben is kapható, és színes gyémánt helyettesítőjeként is használható.

Előfordulási gyakoriság: egyre gyakoribb

Szintetikus spinel 

A szintetikus spinelt gyakran használják utánzatként , mert színétől függően sokféle természetes drágakő (például zafír, cirkon, akvamarin és peridot) megjelenését képes utánozni. 

Előfordulási gyakoriság: gyakori

YAG és GGG

Az évek során számos mesterséges anyagot használtak már gyémánt szimulánsként. Az 1960-as években az ittrium-alumínium-gránát (YAG) és „unokatestvére”, a gadolínium-gallium-gránát (GGG) csatlakozott a klasszikus utánzatokhoz, mint az üveg, a természetes cirkon és a színtelen szintetikus spinel. A YAG és a GGG különféle színekben is elérhető.

Előfordulási gyakoriság: ritka

A fenti bejegyzés Robert Weldon cikke nyomán készült, amely a GIA edu oldalán került publikálásra. Szerkesztette és fordította :Pongrácz-Devcsics Renáta

Fotó: Your diamond guru

A következő rész itt elérhető.

Tik tok csatornánk itt található.