Az üveg mint utánzat, szimuláns

A mesterséges üveg, egy ősrégi drágakő utánzat, amelyet ma is használnak. Mivel az üveg gyakorlatilag bármilyen színben elkészíthető, ezért sok drágakő népszerű helyettesítője. Bár kevésbé ragyogó, de a hasonló fénytörési mutatója miatt, az ametisztet, az akvamarint és a peridotot is helyettesítik vele.  Egyéb természetes drágakövek, mint például tigrisszem és opál, achát, malachit vagy a teknőspáncél megjelenését utánozhatják összeolvasztott üveggel.

Előfordulási gyakoriság: gyakori

Real gems including sapphires, emeralds, rubies, tanzanite and tourmaline.

Műanyag mint utánzat

A műanyagot gyakran használják drágakövek utánzására az olcsó divatékszerekben. De használják olyan szerves drágakövek megtévesztő utánzataként is, mint a: borostyán, gyöngy és korall, vagy olyan összetett anyagok, mint a jáde, türkiz és lápisz lazuli meggyőző utánzataiként is alkalmazzák. A műanyag nem tartós utánzat, ezért különös gondot kell fordítani a sérülések elkerülésére.

Előfordulási gyakoriság: gyakori

Roppantott kvarc mint utánzat

A természetes színtelen kvarcot néha hősokknak teszik ki, amelyet „roppantásnak” neveznek. A színtelen anyagot először felmelegítik, majd hideg, folyadékban, például vízben, lehűtik. A hősokk hatására az anyagban sok kisebb repedés keletkezik, amelyek végig futnak a felületéig. Mivel felületig érő repedésekről van szó, a kvarcot ezután festékoldatba meríthetik, lehetővé téve, hogy a repedések színes folyadékkal töltődjenek fel. 

Ez az eljárás, meggyőzően hasonlóvá teszi olyan természetes drágakövekhez: mint a smaragd, a rubin és a zafír. Azonban ez a fajta eljárás, gyorsan azonosítható mikroszkóp alatt.

Elterjedtsége: alkalmi

Kerámia anyagok mint utánzatok

Általánosságban elmondható, hogy kerámia bármilyen termék lehet, amelyet nem fémes anyagból, magas hőmérsékleten történő égetéssel állítanak elő. 

Két népszerű, nem csiszolt drágakő, a türkiz utánzat, és a lápisz lazuli utánzat is kerámia eljárással készül. A folyamat során a finomra őrölt port felhevítik, nyomás alá helyezik, hogy átkristályosodjon, megkeményedjen, hogy finom szemcsés, szilárd anyagot kapjanak.

Elterjedtsége: alkalmi

A fenti bejegyzés Robert Weldon cikke nyomán készült, amely a GIA edu oldalán került publikálásra. Szerkesztette és fordította: Pongrácz-Devcsics Renáta

Az előző rész itt található.

Facebook oldalunk itt elérhető.