Vigyázat: ékszerjavítás miatti lézeres sérülések zafírokban

A svájci gemmológiai intézet döbbenten ír az ú.n. lézer sérült zafírokról. (kép 1.)

A vizsgált zafírok

Mi is történt? A hozzájuk vizsgálatra benyújtott zafírok több esetben is lézer okozta, súlyos sérülés jeleit mutatták. Azért is volt megdöbbentő a számukra, mivel ők maguk is használnak lézert bizonyos analitikai vizsgálatokra,  de mindig nagyon ügyelve, hogy súlyos sérülést ne okozzanak a viszgált drágaköveken.

A legtöbb ilyen lézer sérült zafír, kiváló minőségű, gyakran Kasmírból származik, és feltehetően eredetileg ékszerbe voltak foglalva, évekkel vagy évtizedekkel ezelőtt, mielőtt önálló kövekként, benyújtották volna őket az intézetbe vizsgálatra.

Fő jellemzőként minden vizsgált sérült zafír esetében, kisebb-nagyobb mélységű, roncsolt lézerfuratokat figyeltek meg. Ezek a súlyos lézeres sérülések mindig a pavilon oldalán, és a kövek rundisztjához közel helyezkedtek el Ebből arra következtettek, hogy a zafírt tartalmazó ékszer javítása közben, nem megfelelő technológiával, vagy túl erős lézeres (forrasztó) berendezéssel végezték ezt a munkát, így keletkezhettek a sérülések. (kép 2.)

Zafírok sérülései

A lézer által a kövek felületén létrejövő nagyon magas hőmérséklet miatt az olvadás és a térfogat-növekedés hatásai figyelhetőek meg, ami a roncsolódások keletkezéséhez vezetett. A lézerlyukakon belül, a kőben, a nagy lézerenergia miatti olvadás következtében kialakuló, üvegszerű maradványok figyelhetőek meg (kép 3.)

Zafír sérülés közelebbről

Ezek a lézeres sérülések meglehetősen csúnyák, és sokat levonnak a drágakövek értékéből. Sok esetben csak jelentős átcsiszolással lehet javítani az ilyen sérült drágaköveket, és ez bizony jelentős súly- és érték veszteséggel jár. 

Ez könnyen elkerülhető lett volna, a megfelelő technológia betartásával (kifoglalva javítás) illetve a  megfelelő lézeres berendezést használatával.. Ezért arra kérik a szakmát, hogy lézeres forrasztás előtt, mindig foglalják ki a drágaköveket, hogy elkerülhetőek legyenek az ilyen típusú sérülések.

Eredeti cikk itt található

Képek az SSEF oldaláról csak illusztrációként.

A Renigem zafírjai itt találhatóak.