< Back to the Blog

in Blog, drágakő by | no comments

Hogyan tovább ékszeripar?

Nem csak a járvány, de a rossz piaci mechanizmusok is betesznek a szakmának. Sok mindent újra kell gondolnunk, például a drágaköves ékszerek dolgát.

Manapság igen kevés a jól csiszolt drágakő a piacon, sőt mivel a legtöbb halszemes (ennek jelentése lejjebb), ezért nem is nevezhetjük drágakőnek. A keleti drágakőcsiszolók egyetlen célja a lehető legnagyobb karáthozam kinyerése, egy szabálytalan nyers ásványból.

Ennek eredményeként a legtöbb kőnek -amely ezeknek a drágakő-vágóknak a kezéből kerül ki- van egy „ablaka”, amely átengedi a fényt, és mögötte bármely tárgy láthatóvá válik. Másnéven halszemes kőnek hívjuk, és ez egy igazi gemmológia katasztrófa.  Sajnos a drágakő-vágás ilyen megközelítése(magas karátsúly) mára tömegessé vált.

Ez azért is katasztrófa, mert a drágakőcsiszoló  legfőbb feladata az lenne, hogy a drágakövet szebbé tegye, ragyogóvá, csillogóvá. Olyanná, amely bármely ékszert képes eladni, a szépségével. Ezzel szemben a keleti csiszolók szándéka az, hogy megtakarítsák a kő súlyát, hogy nehezebb legyen. Viszont elfelejtik a legfontosabb szempontot: a drágakövek magas árát nemcsak ritkaságuk, hanem elsősorban a szépségük okozza.

A drágaköves ékszert nem a tömege adja el, hanem a szépsége! A vevők viselni akarják, nem pedig azt, hogy lehúzza a zsebüket.

Minden drágakő-piaci résztvevő tudja, hogy egyre nehezebb értékesíteni a kereskedelmi csiszolású köveket – rosszul csiszolt, tompa fényű, halszemes, aszimmetrikus kövek ezek- ez tény.

Márpedig ezek a rosszul csiszolt kövek, hiába nagyok. Olyanok akár egy egyébként bájos arcon a görbe orr, a kancsal szem, vagy a bibircsók. Nem szívesen nézünk rá. Elcsúfítja, tönkreteszi az egyébként jó adottságokat. A vásárlók ugyanígy vannak vele. Nem szívesen néznek rá egy rosszul csiszolt kőre, még kevésbé hajlandóak kinyitni a pénztárcájukat érte!

Hogy mi az oka a csúf drágakövek tömeges elterjedésének? Egyrészt az, hogy a csiszolók nem akarnak, vagy nem tudnak kiváló minőségű drágaköveket készíteni. Másrészt az igénytelen kereskedők, akik éppen csak adni akarnak valamit, mondván, jó lesz a „szar” is az embereknek. Ahelyett, hogy igényesek lennének és felkutatnák a kiváló csiszolókat, és velük együttműködve valódi értéket és szépséget állítanának elő, ami nem mellesleg pénzügyi szempontból is kedvezőbb lenne számukra.  

A kiválóan csiszolt drágakő jellemzői

Nem számít, mennyire igénytelenek a kereskedők, és mennyire ragaszkodnak az alacsony színvonalon csiszolt drágakövekhez, a tények azt mutatják, hogy a kiválóan csiszolt drágakövet, mindig magasabb áron lehet értékesíteni, és mindig lesznek olyan vásárlók, akik hajlandóak is többet fizetni érte.

Egy kiválóan csiszolt ametiszt

Milyen tehát a kiváló minőségű csiszolás? 

  1. Mindenekelőtt a kiváló csiszolás biztosítja a szimmetriát, a tökéletesen sík fazettákkal, amelyek növelik a drágakő „tüzét”. Még egy olcsó kvarcon is megfigyelhető a tűz, ha jól van megcsiszolva.

A tűz utánozhatatlan ragyogást eredményez – ezek azok a világos színű foltok, amelyek különböznek a drágakő fő színétől, és mozgatásra felragyognak-, és ez a fazettált drágakövek egyik legfontosabb sajátossága.

  • A második jellemzője, amely közvetlenül kapcsolódik az elsőhöz: a kis lapocskák (fazetták) éleinek élessége, pontossága. Amikor ezek az élek, tompák, pontatlanok, akkor nem tükrözik a fényt, a drágakő „nedvesnek” tűnik – és nem vonzza a tekintetet.
  • Harmadszor, és talán ez a legfontosabb: a szimmetria.  Ez az, ami a drágakő megjelenését harmonikussá és kellemessé teszi. Az egyik drágakő gyűjtő és rajongó így fejezte ki ezt: “Azért vásárolok gyönyörű drágaköveket, hogy megcsodáljam és élvezhessem a látványukat. De amikor asszimetriát, és pontatlanságot látok, akkor csodálat helyett azt gondolom – Hogyan tudott elrontani egy hozzá nem értő drágakőcsiszoló egy ilyen szépséget?- és vérzik a szívem.
  • Negyedszer, a drágakő fő színe jobban látható, ha nem halszemes, mivel a háttér nem zavarja az észlelésünket. Hiszen a drágakő ragyogását, csillogását, színének vibrálását szeretjük látni, nem pedig egy ablaküveget, amin átesik a fény, és a szín.

A változás elkerülhetetlen. Lehet, hogy figyelmen kívül hagyjuk a törvényeit, vagy akár meg is próbálhatunk szembe menni velük, de nem fogunk tudni sokáig ellenállni a fejlődő piacon zajló kemény versenyharcoknak. Az igényes vevő a szépet fogja keresni, és erre hajlandó is pénzt áldozni.

Merem azt mondani, hogy azok, a kereskedők, akik elég bátrak ahhoz, hogy a szembeszálljanak az olcsó tömegtermelt kereskedelmi drágakövekkel, és valódi  minőséget értékesítsenek, azok maradnak majd fent a rostán, és számukra lesz igazán ragyogó, az ékszerkereskedelem.

Felhasznált források: bloomberg.com, ft.com, jewellermagazine.com, gemsociety.org,

Szerkeszette: Devcsics-Pásztor Renáta

De mi a helyzet a gyémántpiacon? erről szól a következő bejegyzésem.

Címkék: ,