A rubin az egyik legszebb, és legértékesebb drágakő. Számtalan rubin kővel díszített ékszert találunk a kisebb nagyobb ékszerházak kínálatában, népszerűsége régóta töretlen. Azt viszont fontos leszögeznünk, hogy a  drágakőpiacon megtalálható rubinok nagy része, napjainkban valamilyen formában kezelt. De nem kell megijedni, ez bevett gyakorlat, az alábbi okok miatt.

rubi jewelry red diamond

Hogyan kezelik  és mit csinálnak a kővel?

A közvetlenül a földből kikerülő rubint kereskedelmileg elfogadhatóvá kell tenni, ezért van szükség a kezelésére. Ezek a kezelések javíthatják a rubinok színét és tisztaságát, amelyek végső soron kívánatosabbá teszik őket a piacon. Dióhéjban tehát a kezelés azt jelenti, hogy valamilyen módon megváltoztatjuk rubint, annak érdekében, hogy szebbé tegyük.

Ritka mint a fehér holló: Kezeletlen rubin:

Messze a legritkább és legértékesebb rubin drágakő. Ezeket a köveket csak kibányásszák a földből, csiszolják, polírozzák és már ki is kerülnek a piacra, ők azok az igen ritka drágakövek, amelyek önmagukban is élénk, szép színűek, és legalább szemtiszták. Ezeken a rubinokon nem végeztek semmilyen más eljárást, a csiszolás és a polírozás kivételével. Az áruk meghaladja a karátonkénti 5  000 dollárt!

Hőkezelt (fűtött) Rubin:

Ezt a technikát évszázadok óta használják a rubin drágakövek kezelésére. A rubin tisztaságának és színének javítására szolgál. A lényege, hogy extrém magas hőmérsékletre melegítik a követ, ennek hatására feloldódnak a kő belsejében lévő zárványok, ami javítja a tisztaságot és fokozza a színt. Nincs más adalékanyag a folyamatban. Az úgynevezett fűtött (heated) rubin, lényegében olyan erős és tartós, mint a fűtetlen változat.  Az áruk nagyjából 2 000 dollár, karátonként. Elmondható, hogy minden kezelt rubin, fűtött is egyben, de nem minden fűtött rubin esett át más kezelésen. Alább olvashatjuk, hogy miért.

heated or non heated rubi

Fluxus töltött rubinok:

Néha a fűtési folyamat során a rubint betöltik egy ún. fluxus anyaggal (oldószer, folyasztószer, amely nagyon magas hőmérsékleten oldódik fel az eredeti anyagban). Így töltve fel a kő repedéseit, amellyel javítják a kő tisztaságát. Ez a kezelési mód nagyban csökkenti a kő értékét, mivel itt már kívülről, egy idegen anyag kerül a rubinba.

Beryllium diffúzió:

Ez a kezelés a zafír esetében gyakoribb, de ritkán használják rubin kövek kezelésére is. A rubint itt is felmelegítik, és berilliumot adnak hozzá, amely szétterjed a rubin kristályrácsán, intenzívebb színt hozva létre. A berillium besugárzás detektálása meglehetősen nehéz feladat, még a szakértőnek is. A berillium besugárzás, nem csökkenti jelentősen a kő tartósságát.

Lead glass filled vagy üveggel töltött rubinok:

Nagyon elterjedt kezelési mód. A rendkívül gyenge minőségű rubint, amely tele van repedésekkel, ezzel a technikával javítják fel, oly módon, hogy  hőkezelés közben, folyékony (régebben ólom)üveget adnak hozzá. Az üveg behatol a rubinba, és javítja a tisztaságot, valamint eltünteti a felületen található repedéseket. Ezek a kövek már nem is rubinok, hanem üveggel töltött korundumok. Ez a kezelés azonban nem stabil. A kő minőségét, tartósságát nagyban rontja. Az üveggel töltött köveket, a  hőmérsékletváltozás, de a tisztítószerek is károsítják, még a sima citromlé (citromsav) is képes maradandó kárt tenni a kőben. Mechnaikai sérülés (ütődés) hatására a feltöltés mentén szétrepedhet a kő, a kőfoglalók, és ötvösök rémálmát okozva ezzel, amikor a harmadik, negyedik követ sem sikerül károsodás, törés nélkül befoglalni az ékszerbe, arról nem is beszélve, hogy láng, vagy melegítés hatására, szintén stabilitását veszti a kő. Árát tekintve ezek a rubinok a legolcsóbbak a piacon, gyakorlatilag pár dollárért beszerezhetőek, karátonként. Úgy is fogalmazhatnék, hogy a köszörű követ (korund) javítják fel ilyen módon, de néhány esetben a gátlástalan kereskedők sajnos valódi rubinként, adják tovább a mit sem sejtő vásárlóknak.

lead glass filled rubi
Az üveggel való feltöltés tényét laikusként, nem mindig egyszerű kideríteni, ezért vásárláskor célszerű rákérdezni. Ha a válasz bizonytalan, vagy kétségeink merülnek fel, akkor inkább ne vegyük meg az adott ékszert. Mivel a rubinok árát drámaian befolyásolja a kezelés módja, ezért minden esetben elengedhetetlen, hogy megtudjuk milyen kezelésen esett át az adott kő.

Alapvetően tehát nem kell félnünk a kezelt rubintól, nem rossz dolog. Egyrészt mert a világon található összes rubin kevesebb, mint 1% -a olyan minőségű csak, ami kezelés nélkül kerül a piacra, mégis szép és eladható. Ezek a legértékesebb és legdrágább rubinok.

treatment rubi
Másrészt viszont, ha a drágakőnek szánt rubinok 99% -a nem esne át kezelése, akkor az átlag ember nem vásárolhatna rubint, mert a természetes, kezelés nélküli követ nem tudná megfizetni, a többi pedig, kezelés nélkül, esztétikailag nem lenne vonzó.

Ebben a bejegyzésben nem esett szó a szintetikus rubinokról, de egy későbbi írásban kitérünk rá.

Mi a Renigemnél, köveinken minden estben feltüntetjük az alkalmazott kezelés módját.

Vélemény, hozzászólás?