Avagy hogyan kerüljük el, hogy több százezer forintot kelljen fizetnünk egy pár ezer  forintos smaragdért?

Akárcsak a rubinon, a smaragdon is végeznek különböző beavatkozásokat, kezeléseket, sőt szinte minden esetben.

De miért kezelik?

Fontos leszögezni, hogy az egyik legtöbbet kezelt drágakőről van szó. A smaragd természetes állapotában (tömegesen) meglehetősen zárványos és fakó színű, nagyon ritkák a telített színű, átlátszó nyers kövek, ezek nagyon drágák is, ezért a kevésbé értékeseket  kezelni “kell”.

Ugyanaz mondható el, mint a rubin esetében, azért kezelik, hogy szebb, tisztább,  kívánatosabb legyen, végső soron eladható állapotba hozzák  a vásárló számára. Viszont a kezeletlen, önmagában szép, kiváló minőségű drágakőnek nincs párja, sem szépségben, sem tökéletességben, és ennek megfelelően az ára csillagászati.

Figyelem! A kezelt smaragdokat gőzzel, vagy ultrahangos tisztítóval tisztítani nem szabad! Csak langyos szappanos vizes törléssel, puha fogkefével.

Hogyan kezelik a smaragdot?

Talán a legismertebb eljárás az olajjal feltöltés, másnéven olajozás. A smaragd apró repedéseibe olajat (általában színtelen növényi) fecskendeznek. Ezzel javítják a színét és a tisztaságát. Sajnos ez a kezelés viszont nem időtálló. Ahogy korosodik a kövünk, úgy fakul és fénytelenedik el, az olajjal kezelt smaragdunk. Ugyanakkor a drágakőcsiszolónak is problémát okozhatnak az olajozott smaragdok, hiszen a hibák így rejtve maradnak, nem várt problémák léphetnek fel csiszolás, de akár foglalás közben is.

A smaragdot nem csak olajjal, de más egyéb anyagokkal is kezelhetik/tölthetik, ugyancsak a szín és a tisztaság javítására. Felsorolás szintjén érintek is párat:

És ez a lista a technológiai fejlődéssel csak bővülni fog.

Alább, a bal oldali smaragd kezelés előtt, és a jobb oldali kezelés után.

emerald treated

Akkor ne vegyek smaragdot?

Ha tetszik és szereted ezt a követ, akkor bátran, de fontos, hogy tudd, mit veszel (kezelt vagy kezeletlen).

Nem utolsó sorban, ebben az esetben is, a kezelés módja és mértéke nagyban meghatározza az árat. Egy teljesen kezeletlen, tiszta, telített színű csiszolt smaragd karát ára elérheti, sőt meghaladhatja, a most kapaszkodjatok meg, 50 000 (13 Millió forint, egy karát) dollárt is!

A smaragd viszont, alapvetően nem tiszta és átlátszó kő. Aki viszont inkább tiszta és telítettzöld színű drágakőre vágyik, az válogathat még bőven a zöld kövek kínálatából. Csak, hogy néhányat említsek: tsavorit gránát, zöld turmalin, peridot (másnéven olivin), krómdiopszid.

Amikor tehát csiszolt smaragdot vásárolunk, fontos hogy megismerjük, milyen kezelésen esett át az adott kő.  Mert a kezelt smaragd idővel bizony fakulni és halványulni fog, és ezzel nekünk sem árt tisztában kell lennünk, mielőtt a pénztárcánkba nyúlunk. Hiszen itt a te bőrödre ( pénzedre) megy a játék.

emearld necklace liz taylor