Ahogy színben, méretben és fomában, úgy a kopásállóság tekintetében is van különbség az egyes drágakövek között. Néhányuk jobban tűri a napi használatot, és kevésbé kopik, mások viszont hajlamosabbak fénytelendeni, kopni, legrosszabb esetben törni.

Ez a kis írás abban segít, hogy jó döntést tudj hozni,  mielőtt egy drágaköves ékszert megvásárolsz.

Ne feledd, hogy a gondos választás és a megfelelő  ápolás meghosszabbíthatja a drágaköves ékszereid élettartamát, hogy azután még sok-sok évig viselhesd, örömmel, szeretettel a kedvenceidet. Mi a Renigemnél ezt mindig szem előtt tartjuk, ezért nagy örömmel adunk tanácsot a hozzánk forduló vásárlóknak.

Nézzük fajtánként az ékszereket

Gyűrűk:

A gyűrűk, mivel a kezünkön viseljük őket, a leginkább  kitettek a mindennapos súrlódásnak, kopásnak, ezért fontos, a benne viselt kő fajtája. Persze az sem mindegy, hogy milyen viseletre szánjuk a gyűrűt: mindennap hordanánk, vagy csak alkalmaként? Mielőtt választunk, ezt is fontos átgondolnunk.

peridot engagement ring

Karkötők:

A gyűrűk után a karkötők azok az ékszerek, amelyek leginkább ki vannak téve a kopásnak. Szabadon mozognak a csuklónkon, és időről időre hozzáütődhetnek más tárgyakhoz.

bracelet gemstones

Fülbevalók és medálok:

A legbiztonságosabb ékszerek általában a fülbevalók és a medálok / nyakláncok, mivel ezeket a testünknek olyan részein hordjuk, amelyek a legkevésbé vannak kitéve a környezeti behatásoknak.

pendant earrings amethyst

Nézzük most a leggyakoribb drágaköveket:

Gyémántok

A gyémánt a legkeményebb drágakő, ezért szívesen használják ékszerek díszítésére.

diamond

Gyakorlatilag bármilyen ékszerbe használható.

Zafír és Rubin

Anyagukat tekintve korundum mindkettő. És a korundum a második legkeményebb természetes anyag. Kopásra nem, vagy csak nagyon elhanyagolható mértékben hajlamos.

ruby and sapphire

Bármilyen ékszerbe használható.

Topáz

A topáz ugyan nem olyan kemény, mint a gyémánt vagy a zafír és a rubin, de viszonylag erős és ellenáll a napi kopásnak.

Viszont a Mistic Topázt, (ami egy színtelen topáz, bevonva egy  kémiai anyaggal, ami szivárványhatásúvá teszi a követ) a bevonat miatt, tartsuk távol minden tisztító és maró hatású szertől, mert könnyen tönkreteheti a kövünket.

Mystic topaz treatment
A leghíresebb bevont drágakő a mystic topaz

Bármilyen ékszerbe használható, kivéve a Mistic topázt.

Smaragd  

A smaragd sokkal kevésbé kemény és ellenálló mint a fent felsorolt kövek. A smaragd a legtöbb tisztítószertől sérülhet, ezért mindig vedd el az ékszert, mielőtt vegyszerekkel dolgoznál. A smaragdok rendszerint nagy mennyiségű zárványt tartalmaznak, így valószínűbb, hogy mechanikai hatásra (odaütődik valamihez) repedés, törés keletkezik benne.

emerald ring green

Leginkább alkalmas fülbevalóba és medálba. Kevésbé használható, vagy csak alkalmi viseletre, gyűrűben vagy karkötőben.

Citrin, ametiszt és füstkvarc

A kvarcok, népszerű és jól használható drágakövek, ugyan nem olyan kemények, mint a gyémántok, zafírok és rubinok, de viszonylag erősek és ellenállnak a tipikus napi kopásnak.

ametiszt citrin gyűrű

Bármilyen ékszerbe használhatóak.

Turmalin

Alkalmas gyűrűkbe és karkötőkbe is, hasonlóan a kvarcokhoz. Az egyik legnépszerűbb drágakövünk.

watermelon tourmaline

Leginkább alkalmas fülbevalóba és medálba, de gyűrűbe és karkötőbe is helye van.

 Gránát

Remekül használhatók gyűrűkben és karkötőben,  sokszínű, ragyogó kövek. A gránát keménysége kiváló, tehát nem kell félnünk, hogy könnyen tönkremegy.

garnet colors

Leginkább fülbevalókba és medálokba használható.

A következő szerves és porózus anyagok azonban nagyon kényesek, minden vegyszert és tisztítószert felszívnak, ezért jobb ha nem viseljük őket a mindennapokban.

Türkiz

A vegyszerek, a smink, az olajok és az UV sugárzás is mind befolyásolhatják a türkiz színét. Ezért vigyázzunk, hogy ne tegyük ki ilyen hatásoknak, a türkizes ékszereinket.

türkiz

Gyöngy 

Gyűrűkben és karkötőkben viselhetők, de a csillogó bevonatuk (ha festett gyöngyökről van szó) gyorsabban kopik. A gyöngyök keménysége nagyjából megegyezik az emberi köröm keménységével.  Ezért nagyon óvatosan kell bánnunk a gyöngyös ékszereinkkel, a legjobb ha még a bőrünkkel sem érintkezik, mert az emberi izzadtság is homályosíthatja, károsíthatja a gyöngyöket.

pearl

Opál

Az opálok viszonylag lágy ásványok, ezért bár nagyon szépek, de sérülékenyek. Opál köves ékszerek napi viseletre nem ajánlottak.

opál

Korall

A korall szerves anyag, ezért sérülékeny. Gyűrűbe, karkötőbe ne használjuk. Egyébként is igen óvatosan kell őket hordani, mivel a korall törékeny és hajlamos a sérülésre.

coral ring

Bármilyen ékszert és drágakövet is válasszunk, egyet mindig tartsunk szem előtt,  megbízható helyről szerezzük be őket, és akkor nem érhet minket meglepetés.