Az ametiszt bíborszínű kvarc. A színét a természetes szennyeződéseknek  ( vas és más nyomelemek) köszönheti. Mivel a kvarc a Föld egyik leggyakoribb ásványa, így az Ametisztek, is viszonylag széles körben elérhetőek. Közepes  darabokat, nagy tisztasággal  is találhatunk, ezért áraik nem érik el a csillagos eget.

Ametiszt Gemstone és jewlery

 Különböző színárnyalatokban találjuk az ametiszteket, a könnyű levendula lilától, a rózsaszínű fényűn át, egészen a mély liláig. Általában elmondható, hogy a mélyebb és intenzívebb lila kövek  a legértékesebbek. A legfinomabb kövek mély lila színt mutatnak, és fellelhető bennük némi piros ragyogás is lámpafénynél.

Hőkezelést viszonylag gyakran alkalmaznak az ametisztnél, hogy fokozzák és elmélyítsék lila árnyalatukat, De sajnos a piacon jelen vannak imitációk, és szintetikus anyagok is, ametisztként árusítva. Mivel  a drágakő vizsgálatának költségei, kis kövek esetében meghaladhatják a drágakő árát, ügyelni kell arra, hogy a megbízható kereskedőktől vásároljunk, olyantól aki ismeri és megosztja velünk a kő útját.

Az ametiszt, a lila sokféle árnyalata miatt, nagyon jól használható gyakorlatilag bármilyen ékszerben. Gyűrűben, nyakékben, de akár férfi ékszerekben is megállja a helyét.

ametiszt gyűrű

Források

 Jól ismert ametiszt lelőhelyek vannak Dél-Amerika több országában, de Madagaszkáron is található belőle. Az afrikai Zambiából származik az ametiszt kereskedelem java,  évi majdnem 700 tonna ametisztet bányásznak itt. A gyönyörű mélylila színű ametisztek Brazil bányákból szármáznak, ilyeneket találhattok a Renigemnél is.

ametiszt kristály

Lényegesen kisebb mennyiségben ugyan, de található ametiszt Új-Skóciában, Dél-Koreában, Dél-Indiában, Oroszországban és Észak-Amerikában is.

Népszerű csiszolási formák

 Mivel az ametiszt egy népszerű és elérhető drágakő, ezért igen sokféle csiszolási formában láthatjuk. Talán a princess és a smaragd csiszolású ametisztek a leggyakoriabbak,  de minden olyan csiszolási forma, amely rámutat a drágakő egyedülálló tulajdonságaira és hangsúlyozza annak tisztaságát, jól áll neki.

A szépen csiszolt ametiszt valóban gyönyörű és káprázatos. Csillogó, ragyogó és hihetetlenül fényes lesz. A jó csiszolású ametiszt drágakő szimmetrikus, a szögei tökéletesek, és a felületek jól polírozottak.

Egyedülálló darabok készülhetnek ebből a drágakőből, ha kihasználják a jellegzetességeiket, felhőiket, zárványaikat és “karakteres” darabokat hoznak létre. A csiszolómester keze munkájától függ, milyen lesz a végeredmény. A rosszul csiszolt ametiszt egyenetlen szögeket, homályos csillogást és furcsa formákat mutat. Tekintve, hogy a kiváló csiszolás több óráig is eltarthat, ezért ennek a munkának a költsége igen megemelheti az ametiszt értékét.

Használat, történelem és mitológia

 Az ametiszteket a legtöbbször, gyűrűbe és medálba foglalják be. Kisebb darabokat használnak a fülbevalókhoz és a test piercing ékszerekhez is. Ezek népszerű ajándékok lehetnek, jó ha tudjuk, hogy az ametiszt, a februárban születettek születésköve.

ametiszt kristály

A görög mitológiában  Amethyst egy gyönyörű lány volt, Diana istennő szolgálója. Amethyst éppen úton volt, hogy áldozzon  Diana istennőnek, amikor tigrisek támadtak rá. A vadállatokat  Dionüszosz (Bacchus) küldte részeg dühében, hogy öljék meg Dianát. Ám Diana ekkor, látva a bajt, gyorsan kristállyá változtatta Amethystet, hogy megmentse őt a brutális támadástól. Amikor Dionüszosz ráeszmélt, hogy mit tett, felkiáltott, kijózanodott és sírni kezdett. A könnyei borrá váltak, és ezek festették a kristállyá vált Amethyst-et  lilára. így szól a legenda.

Furcsa hiedelemként a középkorban, az terjedt el, hogy aki éjszak iszik és a szájában egy ametiszt követ tart, az nem lesz részeg, bármennyit ihat.

A korai keresztények úgy vélték, hogy az ametiszt Krisztus sebeire, és szenvedésére utal, ezért használták sebgyógyításra is.

Az ókori Egyiptomban amulettként viselték, ami hitük szerint megvédte őket a bajoktól, szerencsétlenségektől.

A kristálygyógyításban az ametiszt hihetetlenül hasznos drágakő, mivel azt mondják, hogy a pszichikus energiát összpontosítja. Mágikus hitük szerint, megvédik az ittasokat, oldja aa félelmet és a bűntudatot, fizikai szinten pedig, az ametiszt viselése, úgy tartják,  gyógyítja a légzőszervi és a keringési problémákat, enyhíti a fejfájást, segít megszakítani a függőségeket.

Bármi legyen is a motiváció, hogy ametisztet viseljünk, tudnunk kell, hogy egy stílusos drágakővel van dolgunk. Az ametisztek valóban méltó drágakövei az arany, ezüst vagy platina ékszereknek egyaránt.

A Renigemnél csak valódi ametiszteket találhattok.