Macskaszem hatás (Chatoyancy)🐱💎

A macskaszem hatás, egy világító, általában fehér sáv megjelenése, amely fény hatására, a kaboson felületén látható. Mozgatásra „csúszkál”, és olyan hatást kelt, mintha egy macska pupilláját látnánk a drágakövön.

Vannak, akik úgy gondolják, egy drágakő kívánatossága nagymértékben függ ettől a macskaszem csíktól (minél vékonyabb és tisztább ez a hatás, annál ritkább és keresettebb a drágakő).

Macskaszem hatás krizoberillen (IGS)

Példák az ilyen hatással rendelkező drágakövekre: turmalin, apatit, obszidián, kvarc, opál, tigrisszem, diopszid, berill, szkapolit és holdkő.

ℹ A legtöbb esetben a macskaszem hatás oka, a kő belsejében lévő zárványokhoz kapcsolódik. Ez gyakorlatilag egy fényvisszaverődés, számos, ugyanabban az irányban elhelyezkedő tű alakú zárványról.

Csillag hatás vagy aszterizmus⭐️💎

Az aszterizmus, egy csillagszerű alakzat megjelenése, amely a macskaszem effektushoz hasonlóan, a kaboson felületén látszik, fény hatására.Ezeknek a csillagoknak 4, 6 vagy akár 12 ága is lehet. Minél tisztább és jobban körvonalazott a csillag alakja, annál ritkább és keresettebb a drágakő.

A gemmológusok gyakran vizsgálják a csillag szögeit a kövön, mert az segíti annak azonosítását. Ez ugyan nem egy tudományos diagnosztikai módszer, de segíthet az azonosításban.

Aszterizmus, (12 ágú) csillag hatás fekete zafíron (GIA)

ℹ Az aszterizmusnak két típusa van: epiaszterizmus (visszaverődő fény) és diaszterizmus (átmenő fény). A kereskedelemben kapható köveken leginkább az epiaszterizmus látható. Fontos, ha valódi, természetes drágakőről van szó, akkor a csillaghatás előhívásához mindig, közvetelenül a drágakőre irányuló fényre van szükség.

Ez a hatás többféle drágakövön is megfigyelhető, többek között:

• Korundok (zafír, rubin), amelyekben hat-tizenkét ágú csillag lehet, amit a rutiltűzárványok okoznak.

• Spinell, amely hasonló a korundhoz, de csak négy-hat ágú csillag lehet benne.

• Diopszid, amelyben négy ágú csillag lehet, amelyeket a kő belsejében lévő magnetittűk okoznak.

• Kvarc, hat ágú csillag (valamint egy ritkán előforduló diaszterizmus típus a rózsaszín kvarcban).

• Gránátok, amelyekben a csillag négy, hat vagy tizenkét ágú is lehet, ezt rutil zárványok okozzák.

ℹ A csillagképződést is, a fénynek a kőben lévő számos tűszerű zárványról való visszaverődése okozza. A természetes csillag hatású drágaköveket „pocakos” kabosonra vágják. A kő alja ilyenkor nem lesz lapos, és sokszor nem is csiszolt. Ez a vágás a lehető legtöbb zárványt megtartja a kőben, ami elősegíti, és erősíti a jól látható csillag kialakulását.

❗A szintetikus anyagok azonban, általában teljesen laposak alul, és a kaboson kupolájában nagyon jól látható a csillag effektus, még közvetlenül a drágakőre irányuló fény fény nélkül is.És innen megyünk tovább, a színváltó drágakövek világába.

Az előző részt itt találod.

A szerkesztett szöveg, a Renigem® tulajdona.