Színváltás/Color change

💎A színváltás az az optikai jelenség, amikor a drágakő a fényforrástól függően megváltoztatja a színét. A kétféle fényforrásnál: izzólámpa (fehér) és nappali fény (sárga), a színváltó drágakövek, vagy két különböző árnyalatot, vagy (turmalinok esetében,) két különböző tónust mutatnak.
A legnépszerűbb, leglátványosabb, egyben legritkább, színváltó drágakő, az alexandrit (nappali fényben zöld, izzó lámpa fényénél vörös).

Színváltó zafír a Renigemtől

További példák erre az optikai jelenségre:
• természetes korund (kéktől liláig);
• gránát (lilától zöldeskékig);
• Csarit (rózsaszíntől zöldig);
• spinell (lilától kékig); és
• fluorit (lilától kékig).

ℹ Mi okozza a színváltozást, meglehetősen bonyolult. Összességében a változás, a drágakövön áthaladó fény elnyelési spektrumának köszönhető, kombinálva a fényforrás típusának színével (az izzófény gazdag vörösben, míg a nappali fényben gazdag a kék).

Színjáték Play of color

💎A színjáték, a színspektrum árnyalatok foltjainak, és/vagy pontjainak sokaságára utal, amelyek mozgatás közben megváltoznak a drágakőben. Ezek a színek lehetnek: piros, kék, zöld, sárga és így tovább.

Opál GIA

ℹ A színváltáshoz hasonlóan ez a hatás a megvilágítástól, és a kő környezetétől is függ.

Az ilyen hatású drágakövek tökéletes példái az opálok (főleg Mexikóból, Ausztráliából és Etiópiából származik).

ℹ Hogy milyen színeket látunk a drágakőben, az a fény diffrakciójától (elhajlásától) függ, ( ellentétben az irizálással, ahol a a rétegeken és/vagy zárványokon való visszaverődésétől függ).

Az opálok mikroszkopikus gömbökből állnak. Ha ezekből elég sok van egy kőben, és rendezetten helyezkednek el, akkor a fény áthalad a köztük lévő réseken, és elhajlik. A nagyobb réseken a diffrakció vöröstől sárgáig/narancssárgáig, míg a kisebbeken kéktől zöldig mutatja a színeket.

A következő részben néhány, nagyon gyakori, optikai jelenségről lesz szó.

A szerkesztett szöveg, a Renigem® tulajdona.

Kép:
1. színváltó zafír a Renigemtől®
2. ausztrál opál (GIA)

Optikai jelenségek a drágaköveknél 1.rész

Optikai jelenségek a drágakövekben 2.rész