A leggyakoribb optikai jelenségek.💎

A leggyakoribb optikai jelenségek, amelyekkel minden nap találkozhatunk.

Aventureszcencia/Aventurescence

Ez a név, jobb kifejezés híján a drágakőben látszó apró, csillanó „szilánkokra” utal. Amikor a fény rávilágít egy kő zárványaira, az visszaverődik róluk, egyfajta csillogó hatást keltve a kő belsejében.

ℹ De mi is okozza ezt a hatást? Az aventureszcenciát a drágakőben lévő réz, hematit, pirit részecskék okozzák. Legjobb példák az aventureszcenciára, a napkő, vagy az aventurin kvarc. Egy másik példa, a „blodshot” iolit. Ez egy normál iolit, de a benne lévő, vörös, hematit lemezkék, olyan hatást keltenek, mintha abban véraláfutások lennének (innen a név).

❗Magyarországon a napkőnek nevezett utánzatokban is ezt a hatást (aventureszcencia) alkalmazzák, a megtévesztéshez, itt írtam róla.

💎Opaleszcencia/Opalescence

Ez a hatás gyakoribb, mint gondolnánk (és egyben az egyik legegyszerűbb). A drágakő tejszerű megjelenését nevezzük opaleszcenciának. Magyarul leginkább az „opálos” kifejezést használjuk, a jelenség leírására. Ezt a tejszerű hatás leggyakrabban a kövön belüli apró, de látható zárványok okozzák. Gyakorlatilag minden drágakőben jelen lehet.

Drágakő optikai jelenségek 3

1. kép aventureszcencia természetes napkőben (GIA)2. opaleszcencia zafírban (saját drágakő)

Az utolsó részben pedig, a legritkább optikai jelenségek tárgyaljuk.

A szerkesztett szöveg, a Renigem® tulajdona.

Aventureszcencia természetes napkőben
Opaleszcencia Renigem winza zafírban