A legritkább optikai jelenségek 💎

A legritkább optikai jelenségek drágakövekben amelyekkel csak kevés ember találkozhat.

💎Usambara hatás Usambara effect

A drágakövekben az Usambara-effektus a legritkább optikai jelenségek közé tartozik. Ritkasága miatt nem sok tanulmányt olvashatunk róla, de mindenképpen érdemes beszélni róla, legfőképpen azért, mert a Renigem műhelyében is csiszolódott az elmúlt hónapokban egy ilyen hatást mutató drágakő.

Erről a későbbiekben egy hosszabb bejegyzéssel jövök.

ℹ Az Usambara-effektus, nevét, a tanzániai Usambara hegyséről kapta, mert az innen, az Umba-völgyből nyert turmalinokban fedezték fel először, ezt a jelenséget. Az Usambara hatás lényege, hogy a kő, zöld színről vörösre változik a rajta közvetlenül áthaladó fény útján. Ez az anyag azon képessége, hogy megváltoztatja a színét a rajta áthaladó fény vonalában, de csak ott.

E jelenség oka, a drágakő króm és vanádium tartalmával van összefüggésben, azok koncentrációja az anyagban, erősen meghatározza ezt a képességet.Az Usambara hatás különbözik a többi optikai színváltó hatásoktól. Nem a környezet megváltoztatása hozza létre, nem a fényforrás fajtája hozza létre, és nem a fény visszaverődése hozza létre, mert ez a jelenség, csak a kövön áthaladó fény útján látható és figyelhető meg.

Reverzibilis fotokromizmus/Tenebrescence

Az Usambara-effektushoz hasonlóan a reverzibilis fotokromizmus is szokatlan, ritka optikai jelenség, és nem gyakran hallunk róla. A jelenség lényege, hogy a kőben, színváltozás figyelhető meg ultraibolya (UV) fény hatására. A szokásos színváltozástól eltérően, a reakció reverzibilis (visszafordítható), ezért a kőben nem stabil, tehát egy visszafordítható színváltozás, (Nap)fény hatására. Majdnem úgy, mint a progresszív szemüveg lencséken. Ha azonban a követ hevítjük, elveszíti ezt a képességét.

ℹ A jelenséget főként a hackmanite nevű drágakőben figyelték meg (a szódalit egy fajtája), amely napfény hatására színtelenből sötétlilára vagy rózsaszínűvé válhat. A kő, ha bevisszük a napfényről, fokozatosan visszanyeri az eredeti színét. A hatást megfigyelték már cirkonban, spodumenben, és skapolitban is. A szerkesztett szöveg, a Renigem® tulajdona.

Optikai jelenségek drágaköveknél 4. rész

Kép:1. Usambara hatás chrome turmalinban (saját) 2. Reverzibilis fotokromizmus egy sodalitban (Geology In)

Usambara hatás króm turmalinban
Szodalit reverzibilis fotokromizmus