Az ékszervilág Johnny Depp kontra Amber Heard-ja?

Míg a fent említett két híresség pere hatalmas visszhangot vált ki a nemzetközi, és a hazai médiában, addig a nem kevésbé híres, két ékszerház, a Cartier és a Tiffany&Co között folyó per, kishazánkban, és hazai ékszervilágban semmilyen nyilvánosságot sem kapott. Pedig a téma fontos, itthon is, mert a lopás, az lopás bárki, és bárhogy követi is el.

Ékszerlopás helyett valami más?

Na de lássuk miről is van szó:

Még márciusban történt, hogy New York állam, Manhattani bíróságán a Cartier beperelte a Tiffany&Co-t.  A vád szerint aTiffany, csúcskategóriás ékszerekre vonatkozó üzleti titkokat lopott el a Cartier-től.

Hogyan történt a lopás?

Rendkívül prózai módon. A Tiffany’s még decemberben, elcsábított a Cartier-től egy alkalmazottat, azzal a céllal, hogy tőle, a Cartier High Jewelry vonalára vonatkozó üzleti titkokat tudjon meg.

Ez a bizonyos High Jewelry, vagyis a legfelső kategóriás kollekció, jellemzően 50 000 -10 millió USD árú darabokat tartalmaz. 

Az alkalmazott még 2021 decemberében, önként távozott a Cartier-től, majd kereskedelmi vezetői pozícióban csatlakozott a Tiffany & Co.-hoz. Távozása előtt, közel kilenc évig a Cartier-nél dolgozott, legutóbb értékesítési/ékszeripari menedzser asszisztensként– áll a panaszban.

A panasz azt is állítja, hogy az alkalmazott, a Cartier-től való távozása előtt, a felsőkategóriás vonalról „érzékeny és értékes” információkat tartalmazó fájlokat küldött személyes e-mail fiókjába, munkahelyi e-mailjéről. Vagyis elküldte magának az adatokat.

Az említett alkalmazott, (egyébként egy hölgy) már vallomást is tett, ahol elmondta, hogy őt csakis az információk megszerzése miatt alkalmazta a Tiffany, és február 11-én már el is bocsátották onnan.

A Cartier nyilatkozatban kijelentette: „A Cartier teljes mértékben tiszteletben tartja a versenytársak jogait, kereskedelmi céljaik megvalósításához. Ebben az esetben azonban a Tiffany kereskedelmi ambíciója átlépte a szokásos üzletmenet, és a tisztességtelen verseny közötti határvonalat” – írja a Reuters.

A perben egyébként a Cartier, a Tiffany & Co által ellopott üzleti titkok felhasználásának tilalmát, valamint, meg nem határozott károk megtérítésére irányuló intézkedést kér.

A Tiffany álláspontja eddig az ügyben: “Tagadjuk az alaptalan vádakat, és határozottan védekezni fogunk.”

Az ügy folyamatban van, kíváncsian várjuk a fejleményeket.