Mennyire elterjedt a csalás a drágakő iparban?

Az igazán nagy probléma, ami a drágakőpiacot sújtja, hogy szintetikus köveket árulnak természetesként. Ezért aki drágakövet, vagy drágaköves ékszert szeretne vásárolni, annak fontos megtudnia, hogy védheti meg magát az átverésektől.

Az eladásra kerülő drágakövek legtöbbjét valamilyen módon kezelik. Ez általános gyakorlat, és nem kell mindig megijedni tőle. Azonban a drágakő ipar gyakran nem osztja meg ezt az információt a fogyasztókkal. Ha a drágakövek eladásakor nyilvánosak lennének a kezelések, és az árak is ahhoz lennének igazítva, akkor ez nem okozna gondot a drágakövek vásárlóinak. Ha azonban nem teszik közzé, ez bizony súlyos problémát jelent.

A csiszolt drágakövek, típustól függően, 80% -a, vagy több, szintetikus, vagy kezelt kő, amit természetesként értékesítenek.  Ilyenek különösen a citrin, az akvamarin, a smaragd és a rubin.

Tanácsok a drágakő vásárlóknak

Mivel a kereskedőknek gyakran pénzügyi érdekük fűződik a vásárlók becsapásához, ezért a drágakő vásárlóknak kell felkészültnek lenniük. Ha drágaköveket vásárolnál, két dolgot fontos mindig szem előtt tartanod:

Keress mindig tapasztalt, megbízható drágakő kereskedőt, akinek a vásárlók között is jó híre van .

De legjobb, ha olyan drágakő kereskedőt keresel, akik ténylegesen csiszolja is köveit, nem csak megvásárolja azokat a nagykereskedőktől, és továbbértékesíti neked.

A második pont : olyan drágakő kereskedő megtalálása, aki ténylegesen csiszolja a köveket, nem könnyű feladat. A legtöbb drágakő kereskedőnek ugyanis, fogalma sincs arról, hogyan kell drágakövet csiszolni, és ez baj. A nagy drágakőközpontokban- Brazíliában, Indiában, Thaiföldön vagy Srí Lanka-n- már a megcsiszolt drágaköveket vásárolják meg és értékesítik tovább. De azt is tudni kell, hogy a legtöbb kezelés, helyettesítés, és csalás is ezekben a központokban, és azok környékén történik.

Vannak olyan nagy csiszolóközpontok, ahol szintetikus és természetes alapanyagból is csiszolnak, azután összekeverve, természetesként értékesítik őket a gyanútlan vásárlóknak. Ahogy a drágakövek gazdát cserélnek, egyre kevésbé követhető, hogy hol is került szintetikus kő a természetesek közé. A kereskedők ugyanis, egyáltalán nem ismerik a kő útját, eredetét, vagy, hogy milyen kezeléseken esett át. Általában nagykereskedőktől szerzik be, akikben megbíznak. Nem biztos, hogy jól teszik.

De akkor mit tegyél?

De Te mindezt elkerülheted, ha olyan drágakő kereskedőktől vásárolsz, aki a nyers ásványból maga csiszolja és értékesíti a köveit. Itt nincs kockázat. Ők tudják, miből mit készítenek, és nem utolsó sorban, a saját jó hírük forog kockán. Érdemes tehát vásárlás előtt tájékozódni, hogy ne érhessen kellemetlen meglepetés.