Az egyik legszebb drágakő, és csak a világ egyetlen helyén található, a Kelet-afrikai Tanzániában. Tanzánia korábban a vadon élő állatairól volt híres, de mindez megváltozott az 1960-as évek elején, amikor maszáj pásztorok felfedezték a Tanzanitot.  A Tanzanit egy zoiszit ásvány, és gazdag kék színe miatt lett a 20.század drágaköve.

A Tanzanit felfedezése

A Tanzanitot,  a Kilimandzsáró hegyhez közel, Tanzánia Manyara régiójában fedezték fel. Ez kevesebb mint fél évszázaddal ezelőtt történt. Az ásvány eredeti neve, ibolyakék zoiszit, de a világ egyik legnagyobb ékszercégének a Tiffany&Co-nak a marketingesei úgy gondolták, ez a név nem hangzik kellően jól, így a felfedezési ország után, Tanzanitnak nevezték el.

Amikor maszáj pásztorok, először megtalálták a csillogó köveket, még nem is sejtették hogy micsoda kincset találtak

A különleges ásvány felfedezése, kisebb bányák létrehozását eredményezte a területen. Több mint kétmillió karátot bányásztak ki az első öt évben a Tanzanit felfedezése után. Szakértők úgy becsülik, hogy még körülbelül 20 évre elegendő ásvány rejtőzik a felszín alatt.

tanzanite rough

A Tanzanit kezelése

A nyers zoiszit kristályok barnás vörös árnyalatúak, ezért gondos hőkezelésnek kell alávetni őket, pontosan ellenőrzött körülmények között. Így nyerik el véglegesen ibolyakék színűket. A Tanzanit hőkezelése, teljesen elfogadott kezelési mód, amely az ásványt nem gyengíti, nem kerül bele idegen anyag. A hőkezelt követ természetesnek kell tekinteni.

A Tanzanit ára

A Tanzanit ára az utóbbi időben emelkedésnek indult. Annak érdekében ugyanis, hogy megállítsák az illegális bányászatot, a Tanzániai kormány összefogott az egyik legnagyobb bányatársasággal. Ez viszont kisebb kitermelést, tehát emelkedő árakat eredményezett.

tanzanite colors

De hogyan is állapítják meg a Tanzanit drágakő árát?

Mint ahogy a többi drágakőnek, úgy a Tanzanitnak sincs  meghatározott ára. A jó öreg 4C itt is fontos szerepet játszik. Tehát súly, szín, csiszolás, tisztaság. Általában emondható, hogy minél intenzívebb lilás kék a szín , annál drágább lesz a kő,a  tökéletes csiszolás pedig 50%-kal emeli a karátonkénti árat. Mivel a Tanzanitnál, szemben a gyémánttal, elfogadott az enyhe zárványok jelenléte, ezért ez nem befolyásolja drámaian az árat. A Tanzanit karátonkénti ára, színtől, csiszolától és mérettől függően 300 és 800 dollár között (tehát igen tág határok között!) mozog.

tanzanite color chart

Felhasználások

A Tanzanit színe és ritkasága miatt, hihetetlenül népszerű drágakő lett, mindenféle ékszer kedvelt drágakövévé vált. A gazdag lilás kék színe és  ritkasága oda vezetett, hogy világszerte a színes drágakövek rajongói mind akartak egy-egy Tanzanit darabot az ékszerdobozaikba.

Csiszolt formában megtalálhatjuk, klasszikus csiszolással, de a fantáziadús modern dizájn is nagyon jól áll neki.

tanzanite ring

Nem mindennapi dolog, hogy egy új drágakő jelenik meg a piacon, de a Tanzanit jött, látott és szinte pillanatok alatt népszerűvé vált. Mivel a Tanzanitnak csak egyetlen forrása van a világon, ezért értékét jól megtartja, és a Tanzanit köves ékszerek iránti kereslet is várhatóan igen magas marad.

Ha természetes szépségű drágakövet keresel, és megvan a lehetőséged, hogy megvásárold, akkor a Tanzanit neked való.

Mi a Renigemnél a nyers Tanzanitot csiszoljuk drágakővé, eredetiségét pedig Cerificate-tal tanúsítjuk.

Képek: Stauer, Angara, Geology In, Shimansky, Tanzanite foundation