Hogyan tisztítsuk drágaköves ékszereinket?

Ez az a kérdés amire minden drágaköves ékszer vásárló kíváncsi. Mert sokba kerül, és szeretnénk vigyázni rá, hogy sokáig megőrizze a szépségét. Tisztíthatjuk e mi magunk otthon? Ha igen mivel? Vagy mivel nem? Erre is választ ad ez a bejegyzés.

Ősi „albán” módszer: puha ronggyal áttörölni

Nem minden ékszerhez ajánlható: a rongy szálai ugyanis beleakadhatnak az apró karmos foglalatokba, felfeszítve azokat, így kieshet a drágakő a foglalatból.

cleaning gemstone

Tiszta, meleg (de nem forró!) vizes lemosás

Általában ez a legkevesebb gondot okozó módszer. A zsírt és a port is eltünteti az ékszerről, a kőről. Érdemes egy puha ecsetet is használnunk (lehetőleg ne fogkefét) ezzel a drágakő pavilonját (alsó részét) is megtisztíthatjuk, ha a foglalat engedi. Folyó meleg vízzel öblítsük le, majd tegyük az ékszert papírtörlőre, hogy megszáradjon. Otthoni tisztításra ajánlott módszer.

jewelry cleaning

Gőzös tisztítás

Nem ajánlott módszer. A magas hőmérséklet ugyanis károsíthatja a drágakövet, ne alkalmazzuk. Általában is kerüljük ékszereinkkel a túl radikális hőmérsékletvátozást.

Vegyszeres tisztítás

Nem ajánlott módszer. A vegyszerek ugyanis, a drágakövek egy részét maradandóan károsíthatják. Például a gyöngy, vagy borostyán ékszereinket, de az olajjal töltött smaragd is károsodik néhány vegyszer hatására. Az ultravékony színjátszó filmréteggel bevont, úgynevezett Mistique Topáz követ is károsítják a vegyszerek!

Fontos! A gyöngyös ékszereink különös gondozást igényelnek: az alkohol és a parfümök is károsíthatják őket, ezért ne fújjuk közvetlenül rájuk a parfümöt, de lehetőség szerint a parfümmel befújt bőrfelülettel se érintkezzen a gyöngy, mert ez is károsíthatja. Ami még rosszabb hír, a gyöngy ékszerek kedvelőinek, hogy a bőrünkön lévő zsír és izzadtság is fakítja, fénytelenné teszi a gyöngyöket. Ha igazán vigyázni akarunk rájuk, akkor leginkább ruha fölött (és ne közvetlenül a bőrünkön) viseljük gyöngyös ékszereinket.

pearl cleaning

Ultrahangos tisztítás

Nagyon elterjedt, de nem ajánlott módszer. Az mikrorezgések valóban eltávolítják a szennyeződéseket, de sajnos az apró, pavé köveket  is könnyen kirezegtethetik a foglalatból. Ne alkalmazzuk!

ultrahangos tisztítás ultrasonic cleaning