Sok drágakővel, gyémánttal foglalkozó oldalon olvashatjuk a kifejezést: 4C. Néhol száraz leírás is kiegészíti, amit valljuk be, egy a drágakőszakmában nem jártas vásárló nem igazán ért. Ha gyémántról, vagy drágakőről beszélünk, előbb-utóbb elhangzik a 4C kifejezés. Ez a titokzatos kód, a drágakövek értékbecslésének alapja, és az eladóknak segít az árazásban. Négy darab szempont alapján határozzák meg az értéküket, innen jön a négy. És a szempontok: csiszolás, súly, szín, tisztaság, amik angolul: cut, carat, color, clarity. Tehát minden szó C-vel kezdődik, így lesz 4C.

A vásárló “csak” azt látja, hogy van két, nagyjából egyforma, kék zafír, és az egyik ötször drágább mint a másik. Hogy ennek mi az oka, na ebben segít a 4C. Megpróbálom vásárlóbarát módon leírni, de ha bármi kérdésetek volna ezzel kapcsolatban, keressetek itt.

Nagyon fontos megjegyezni, hogy az osztályozásnak csak a természetes, bányászott drágakövek esetében van jelentősége. A szintetikus, mesterségesen előállított köveknél értelmetlen, hiszen ember készíti, olyan mennyiségben amennyiben csak szeretné, és olyan tulajdonságokkal, amilyennel csak a technikai lehetőségei engedik. Nincs értelme ritkaságról, értékességről, és természetességről beszélni, hiszen egy gyártási folyamatról van szó.

Kezdetben a gyémánt értékmegállapításához használták a 4C-t, de ma már, kiegészítésekkel, a színes drágakövekre is alkalmazzák. Nézzük is egyenként a C-ket.

A drágakövek értékmegállapítása, bár “csak” ezt a négy szempontot kell figyelembe venni, nem könnyű feladat. Ismerni kell hozzá, a nemzetközi drágakőszervezetek színskáláit, a hivatalos tisztaságosztályozási típusokat, a csiszolások típusait és paramétereit, jó színlátás, nagyítóhasználat, és sok-sok drágakő vizsgálati gyakorlat kell hozzá.

Mi a Renigemnél, minden egyes kövünk paraméterével tisztában vagyunk, és ezt, a nemzetközi drágakő és ékszer kereskedelmi szabályozások alapján, a certifikációnkban fel is tüntetjük.