De mi az a 4C?


Sok drágakővel, gyémánttal foglalkozó oldalon olvashatjuk a kifejezést: 4C. Néhol száraz leírás is kiegészíti, amit valljuk be, egy a drágakőszakmában nem jártas vásárló nem igazán ért. Ha gyémántról, vagy drágakőről beszélünk, előbb-utóbb elhangzik a 4C kifejezés. Ez a titokzatos kód, a drágakövek értékbecslésének alapja, és az eladóknak segít az árazásban. Négy darab szempont alapján határozzák meg az értéküket, innen jön a négy. És a szempontok: csiszolás, súly, szín, tisztaság, amik angolul: cut, carat, color, clarity. Tehát minden szó C-vel kezdődik, így lesz 4C.

A vásárló “csak” azt látja, hogy van két, nagyjából egyforma, kék zafír, és az egyik ötször drágább mint a másik. Hogy ennek mi az oka, na ebben segít a 4C. Megpróbálom vásárlóbarát módon leírni, de ha bármi kérdésetek volna ezzel kapcsolatban, keressetek itt.

Nagyon fontos megjegyezni, hogy az osztályozásnak csak a természetes, bányászott drágakövek esetében van jelentősége. A szintetikus, mesterségesen előállított köveknél értelmetlen, hiszen ember készíti, olyan mennyiségben amennyiben csak szeretné, és olyan tulajdonságokkal, amilyennel csak a technikai lehetőségei engedik. Nincs értelme ritkaságról, értékességről, és természetességről beszélni, hiszen egy gyártási folyamatról van szó.

Kezdetben a gyémánt értékmegállapításához használták a 4C-t, de ma már, kiegészítésekkel, a színes drágakövekre is alkalmazzák. Nézzük is egyenként a C-ket.

  • Csiszolás/cut: a legfontosabb tényező. Legyen bármilyen szép színű, és méretes is a drágakövünk, ha rosszul van csiszolva, jelentősen veszít az értékéből, és a szépségéből is. Ugyanez fordítva is igaz, legyen bár kevésbé kívánatos színű, vagy kisebb a drágakövünk, de a jó csiszolás, bizony az értékét és a szépségét is fokozza. De milyen is a jó csiszolás? Elsősorban szimmetrikus, a csiszolási élek pontosan találkoznak, a kő ragyog, csillog és nincs kihalva közepe, vagyis ha fölülről belenézünk, nem lehet átlátni rajta, mert a fény visszaverődik a szemünkbe, ettől látjuk ragyogónak.
  • Súly/carat: a drágaköveknél is, a méret a lényeg. A drágakövek súlyát karátban határozzák meg (ami nem összekeverendő az arany karáttal) egy karát drágakő=0,2 gramm. Mondhatnánk, minél nagyobb, annál többet ér, de azért a három másik paraméterről se feledkezzünk meg.
  • Szín/color: itt már elválik egymástól a gyémánt, és a színes drágakő. Ugyanis, amíg a gyémánt színénél a minél fehérebbség számít, addig a színes drágaköveknél, a színt még három másik alszempontra szokás osztani, úgymint: színárnyalat, tónus, telítettség. A vásárló “csak” azt látja, hogy van két kék zafír, és az egyik ötször drágább mint a másik. A zafír kívánatos színe a bársonyosan közép, sötétkék. Az összes bányászott zafírok alig pár százaléka ilyen színű csak, viszont a könnyebb, világosabb kékekből viszonylag sok van, így az áruk is ennek megfelelően alacsonyabb. Az úgynevezett búzavirágkék zafír a legdrágább, mert a legritkább. Ne tévesszen meg minket, hogy az internet tele van búzavirágkék zafírokkal. Ahogy írtam, ez a legszebb, és természetesen a hamisítók is a legszebbet akarják eladni, így előszeretettel készítenek hamis, búzavirágkék zafírokat.
  • Tisztaság/clarity: itt szintén különbséget kell tennünk, hogy gyémántról vagy színes drágakőről van e szó. Amíg a gyémánt esetében egyértelműen a minél tisztább, tehát szemmel látható zárványoktól mentes, drágakő a kívánatos, addig a színes kövek esetében nem ennyire egyértelmű az osztályozás. Több típusba soroljuk őket, ahol a tisztasági fokozatok, típusonként mind-mind különbözőek. Szóval ha veszünk egy egyes típusú akvamarint, ott hasonlóan a gyémánthoz, szinte csak a hibátlan tisztaságú darabokat tekinthetjük ékszer minőségűnek. Viszont egy hármas típusú smaragdot, akkor is ékszerben használható minőségűnek kell tekintenünk, ha több látható zárványt is tartalmaz.

A drágakövek értékmegállapítása, bár “csak” ezt a négy szempontot kell figyelembe venni, nem könnyű feladat. Ismerni kell hozzá, a nemzetközi drágakőszervezetek színskáláit, a hivatalos tisztaságosztályozási típusokat, a csiszolások típusait és paramétereit, jó színlátás, nagyítóhasználat, és sok-sok drágakő vizsgálati gyakorlat kell hozzá.

Mi a Renigemnél, minden egyes kövünk paraméterével tisztában vagyunk, és ezt, a nemzetközi drágakő és ékszer kereskedelmi szabályozások alapján, a certifikációnkban fel is tüntetjük.

,