Több megkeresést is kaptam az utóbbi időben, olyanoktól, akik színes gyémántos ékszert szerettek volna vásárolni. Sőt olyan is akadt, aki vásárolt színes gyémántos ékszert, de bizonytalan lett, hogy mit is kapott.

Az első kérdés általában mindig az, hogy honnan tudhatják azt, hogy nem verik át őket?

Színes gyémántok, ékszerek

Kicsit hosszú lesz a válasz, de így talán elkerülhető a becsapódás.

A természetes, színes gyémántok, ellentétben színtelen társaikkal, valóban ritkábbak. Ennek megfelelően drágábbak is, ha, ismétlem, természetes gyémántokról van szó.

De miért ismételgetem folyton, ezt a természetes szót?

Természetes, színes gyémántok a Leibish & Co-tól

Mert sajnos, a gyémántok igen jelentős részét mesterségesen készítik el. Szó sincs bányákról, és a Föld mélyéről, sokkal inkább laboratóriumokról. Ezek a szintetikus gyémántok.

Tehát vannak a természetes, a szintetikus és a természetes eredetű, de kezelt gyémántok.

Ez utóbbiakat azért kezelik, mert önmagukban nem szépek, nem kívánatosak (nagyon zárványosak, rossz a színük stb), rossz minőségű kövekről van szó.

Ezért például bevonattal, vagy besugárzással, megváltoztatják a gyémántok színét. De ekkor már nem természetes, hanem kezelt gyémántról beszélünk. Ezt pedig, a gyémánt eladásakor, fel kell tüntetni.

A bevonatos gyémántok, kopnak. Egy gyűrűben pedig igen sok mechanikai hatás éri őket, amitől színűket vesztik.

Szomorúan tapasztalom, hogy Magyarországon sok esetben nem tüntetik fel, ha egy gyémánt kezelt, esetleg szintetikus.

Mivel ekkora a bizonytalanság, a színes gyémántok esetében, én biztosan nem vásárolnék. Ha már színes, akkor inkább egy csodálatos turmalint, zafírt vagy más drágakövet választanék az ékszerembe.

Híres gyémántok