Mielőtt ékszert vásároltál, elgondolkodtál már arról, hogy mi a különbség a kereskedelmi ékszerek és a tervezői ékszerek között? Sétálj be bármelyik nagyobb ékszerboltba, és biztos lehetsz benne, hogy ott kereskedelmi ékszerek találsz. Ugyanez igaz a bevásárlóközpontokra is. De lépj be egy kisebb ékszerboltba vagy egy ékszergalériába, és megláthatod a különbséget.

Ha viszont egyéni elképzeléseid vannak, vagy szeretnél vásárolni egy drágakövet, de egyelőre bizonytalan vagy, hogy mit is kezdj vele, akkor is érdemes elolvasnod ezt a posztot, hogy megtaláld a neked legjobb megoldást.

 

Mi a kereskedelmi ékszer?

Tömegtermelésben gyártott, általában öntőformákban, nagy mennyiségben, kevésbé minőségi alapanyagokból készített ékszerek. Egyszóval azok az ékszerek, amik lépten-nyomon szembejönnek velünk az utcán. Nagy mennyiségben állítják elő az ilyen ékszereket, a távol kelet országaiban, elsősorban Kínában. Ismert kínai termék az az előre öntött gyűrűforma, amelyben a drágakő foglalat már el van készítve, és az ékszerboltban már csak a követ rakják a foglalatba.

féligkész

 

Mi a tervezői ékszer?

A tervezői ékszerek általában olyan ékszerek, amelyeket egy bizonyos kézműves vagy ékszertervezéssel és készítéssel foglalkozó  cég vagy manufaktúra készít a tervezéstől a kivitelezésig, ezért eltérnek a kereskedelmi tömegtermelésben készült ékszerektől. A hangsúly az esztétikán van, általában értékes vagy szokatlan anyagokat alkalmaznak, és több kézzel készített elemet tartalmaznak az ilyen ékszerek. Egyedi, kis darabszámban készült ékszerekről van itt szó.

dior ring

Mi a helyzet a nagy ékszerházakkal?

Megtévesztőek lehetnek az úgynevezett designer ékszerek ( Gucci, Bulgari, YSL). Néha egy nagyobb ékszerház vagy ékszertervező cég, alkalmaz egy csapat mestert, hogy olyan prototípusokat tervezzenek és készítsenek, amelyek tömegesen előállíthatóak.

Más kérdés, hogy ezeknek a márkáknak vannak úgynevezett High End/Fine Jewelry ékszerei is, de itt, most nem azokat tárgyalom.

Bizonyos esetekben egy híresség (színésznő, énekesnő) nevével indítanak el egy-egy ilyen designer ékszerollekciót. Általában ez azt jelenti, hogy a híresség részt vesz az esztétikai tervezésben és az anyagok kiválasztásában. A híresség az ékszerek vázlatainak előkészítésében is részt vehet ugyan, de valójában nem ő készíti el az ékszereket. Ezek a fajta designer ékszerek, ugyanúgy tömeggyártású termékek, mint a kereskedelmi ékszerek!

bulgari zero

A tervezői ékszerek típusai

 

Melyik a jobb választás? Tervezői ékszer vagy  kereskedelmi ékszer?

 

A döntés, hogy milyen típusú ékszereket vásárolj, mindig személyes és szubjektív. Lehet, hogy úgy érzed, hogy az anyagok mindenhol ugyanazok (arany, ezüst, drágakő stb), ezért nem vagy hajlandó fizetni egy névért. Ezzel szemben, gondolhatod éppen ellenkezőleg is, ha egy adott tervező munkái tetszenek, és értékeled a személyedre szabott figyelmet, akkor valószínűleg jobb választás neked a tervezői ékszer. Ha fontos neked a valóban egyedi megjelenés, akkor is érdemes a tervezői ékszereket választanod, esetleg érdemes olyan ékszerkészítőt keresned, aki a te egyéni elképzelésed alapján készíti el az ékszeredet.

tervezői ékszer

Ha van egy drágakövem és ahhoz szeretnék ékszert, mit tegyek?

Ha van egy drágaköved, és szeretnéd, hogy ez egy nagyon különleges ékszerbe kerüljön, akkor az egyik lehetőség hogy, találj egy tervezőt aki a műhelyében elkészíti neked a vágyott ékszert, sőt ő még ötletet is adhat, hogy milyen ékszerbe illene a legjobban a drágaköved.

A másik lehetőség egy ékszer tervezéssel és kivitelezés közvetítéssel foglalkozó manufaktúra: ők nem készítenek ékszert a szó szoros értelmében, de terveznek, és a jó kapcsolatrendszerüknek köszönhetően megtalálják azt az ékszerkészítőt aki a tervek alapján elkészíti az ékszert.  Hogy miért jó ez neked? Mert csak egyetlen helyen kell egyeztetned, és minden más utánajárást levesznek a válladról. Az összes ötvössel, ékszerésszel kapcsolatban vannak, így pontosan ki tudják választani, hogy melyik készítő lesz a te ékszered elkészítéséhez a legmegfelelőbb. Ismerik a technikáikat, az áraikat, az általuk használt anyagokat. Neked nem kell felesleges órákat töltened azzal, hogy kiválaszd a sok közül a megfelelőt, ők ezt a gondot leveszik a válladról. Bemész az elképzeléseddel, és a végén a kész ékszert kapod.

Bármit is válassz, csak egyetlen dolgot tarts mindig szem előtt, Te megérdemled a legjobbat!