Naná, hogy pánikban vagy, nem mindennap történik ilyen az életedben.

Amikor a fiatalember, először keresett meg, rögtön leszögezte, hogy valódi drágakövet szeretne. Majd pontosítottuk a részleteket is. Ő egy olyan zafírt, szeretett volna, ami  zárványos, de még elég tiszta ahhoz, hogy fazettált csiszolást tehessünk rá. A formája kerek legyen, a színe sárga, és a legfontosabb, hogy általunk, kézzel legyen csiszolva, hogy extra csillogása legyen. Tehát a közönséges, standard briliáns csiszolás nem jöhetett szóba. Aki kicsit is ismeri a drágakövek világát, az tudja, nagyon nem egyszerű, a fenti feltételeknek megfelelő drágakőhöz, a nyers ásványt beszerezni.

Néhány üzenetváltás után az is kiderült, hogy eljegyzési gyűrűbe szánja ezt a követ, és természetesen a kőhöz készül majd egy gyűrű, és ezzel a gyűrűvel szeretné megkérni a kedvese kezét. A zafír egy különleges kő, a napsárga pedig a  a hölgy kedvenc színe, ezért esett erre a választás, a zárványosságnak pedig külön jelentősége van, hiszen a zárvány nem más, mint a természet látható érintése, az ujjlenyomata, a drágakőben. Mondanom sem kell, hogy a dolognak titokban kellett zajlania, és volt még egy csavar a történetben, a fiatalember már nem Magyarországon él. Azt is elmondta nekem, hogy mielőtt minket megkeresett, először körülnézett, milyen eljegyzési ékszereket lehet készen vásárolni. De sem Magyarországon, sem  a külföldi üzletek kínálatában nem talált, sem olyan drágakövet, sem olyan ékszert, amivel igazán megkoronázhatta volna élete legfontosabb kérdését. Így döntött végül a nehezebb út mellett, hogy egy teljesen egyedi drágakövet, és hozzá ékszert készíttet.

sárga zafír renigem
Készül a drágakő a Renigemnél

A munka csak ezután kezdődött igazán. Legelső lépésként az alapanyag beszerzése volt a feladatunk, itt számos szempontot kellett figyelembe vennem: kezdve a nyers kő méretétől, a színén át, a közel ideális formáig. Nehezített pálya ez, hiszen valódi, természetes, nyers, drágakőminőségű zafírt beszerezni, finoman szólva is körülményes dolog, ugyanis a drágakő, természetéből adódóan ritka dolog. Nincs bolt, ahová bemehetnék, és kérhetnék egy olyat, amilyet szeretnék. Ha pedig bizonyos paraméterekkel, mint esetünkben is, rendelkeznie kell (szín, méret, stb) akkor még egy fokkal bonyolultabb a beszerzés.

Mivel lassan két éve, hogy a beszerzési csatornáinkat kialakítottam, így sejtettem hová kell forduljak, hogy a kért zafírt beszerezzem, persze, hogy lesz e, és ami lesz, az megfelelő lesz e, az még mindig kérdés volt.

A bányász ugyanis, amit a föld mélyéről kiszed, azt értékesíti. Nincs raktár készlete, és ha egy-egy darab elkel, nem biztos, hogy záros időn belül lesz utánpótlás, sőt az sem biztos, hogy utánpótlás lesz e, egyáltalán. Ez  mindig „benne van a pakliban”, ezért is szoktam ügyfeleimet előre tájékoztatni arról, hogy gyors munkát, nem végzünk. Szóval aki, két hét múlva szeretne az leánykérésre csiszoltatni egy drágakövet, az ne minket keressen. Lehet, hogy van, aki elvállalja ilyen rövid határidővel is, én viszont szeretek biztosra menni, és szeretem az elégedett megrendelőt.

renigem drágakő szerelem

A biztonság kedvéért, több beszállítót is megkerestem, mire megtaláltam azt a nyers követ, ami megfelelőnek tűnt. Ez ugyanis, mindig bizonytalan, egészen addig, amíg el nem kezdünk dolgozni a kővel. Ezért, már korábban kialakítottam, azt a metódust, hogy lehetőség szerint több, hasonló paraméterekkel rendelkező nyersanyagot vásárolok. Így ugyan pénzügyileg, nagyobb kockázatot vállalok, de bármilyen nem várt gikszer esetén, van mihez nyúlni.

A fiatalemberrel többször egyeztettünk, én tájékoztattam a munka haladásáról, ő mesélt a leánykérés részleteiről. Egy utazáson kerülne rá sor, a mit sem sejtő menyasszony az utazás napjának reggelén úgy tudja majd, hogy piknikezni mennek, de helyette repülőre szállnak és irány az Azori szigetek, ami Európa legkeletibb pontja.

Innen folytatjuk…