Mi köze két magyar olimpikonnak az idei év legnagyobb ékszeraukciójához?

Sportbarátoknak talán ismerősen csenghet a két név: Szőke Kató és Domján Árpád.

Kató, azaz Szőke Katalin (férjezett nevén Catherine Domyan), az első magyar női olimpiai bajnok úszónk (1952. Helsinki) és férje Domján Árpád, aki a melbourne-i, olimpiai bajnok vízilabda csapat tagja volt, nem csak a sportban voltak erősek. Azt kell mondjam, ékszervásárlásban, szintén olimpiai bajnokok lettek volna, ha létezne ilyen szám. De az olimpiákon ilyen versenyszám nincs, viszont a Bonhams aukciósház őszi ékszeraukciója, bátran nevezhető az ékszerek olimpiájának.

De hogyan is jutottunk el az úszómedencétől a csillogó ékszerekig?

Tündérmesébe illő a történet: Kató és Árpád miután az 1956-os melbourne-i olimpiáról, nem tértek vissza Rákosi elnyomott Magyarországára, előbb Kanadában, majd az Egyesült Államokban telepedtek le.

Kató banktisztviselőként, később fotómodellként is dolgozott. Férje ingatlanok felújításával foglalkozott, mondhatni éjjel-nappal, és a saját két kezével. Végül a kitartó munka meghozta az eredményét, és az idő múlásával a vállalkozása felfutott, a házaspár pedig vagyonos lett. Egy fiuk született, Bryan.

Kató mindig is nagy rajongója volt az ékszereknek, tudta ezt férje is, ezért gyakran lepte meg a számára legkedvesebb asszonyt, és ajándékai mindig nagyvonalúak voltak. Kató ezeket a neki oly becses ékszereket, hétköznapokon és társasági eseményeken egyaránt örömmel viselte.

Fia az aukció végén úgy nyilatkozott: Reméli, hogy akik megvásárolták, az édesanyja ékszereit, azok ugyanolyan örömet találnak majd bennük, mint édesanyja.

Kató tavaly októberben bekövetkezett halála után fia, Bryan Domyan, árverésre bocsátotta az ékszerkollekció több darabaját. A feladattal a legpatinásabb aukciós házat, a Bonhams-t bízta meg.

A szeptember 21-én New York-ban megrendezett aukción, kiemelkedően nagy érdeklődés mellett, több mint 60 tétel szerepelt Szőke Kató, gyűjteményéből.

Gyűjteményének néhány figyelemre méltó darabját bővebben is bemutatom:

Elsőként egy Van Cleef & Arpels karkötőt emelnék ki. Az ékszer platinából készült, és 3 négyzet alakú, smaragd csiszolású Burmai rubin, valamint összesen 31 karát csiszolt gyémánt ékesíti. Az ékszer az 1940-es évek elejéről származik, és Art Deco stílusban készült.

504 500 dollárért, azaz száznegyvenkét millió forintért, kelt el!

van cleef and arpels bracelet rubys
Van Cleef and Arpels Art Deco karkötő rubinokkal

Másodikként egy szintén art-deco stílusú smaragd és gyémánt díszítésű David Webb nyakéket emelek ki.

A smaragd gyöngyökből, és kerek csiszolású pavé gyémántokból álló nyakék, 18 karátos aranyból és platinából készült. Meglepően könnyed hatású, de csodaszép kidolgozású ékszer.

A nyakék 75 000 dolláros, (azaz huszonegy millió forint), áron kelt el.

David Webb necklace emerald
David Webb nyakék smaragd gyöngyökkel

A harmadik ékszer a kedvencem:

Oscar Heyman klasszikusan elegáns gyűrűje, amit egy központi padparadsha zafír, és körben gyémántok díszítenek.

A gyűrű különlegessége, hogy a központi kő egyedi, úgynevezett modified mixed csiszolású. Ez egy nem mindennapi csiszolás, ami szemkápráztató ragyogást biztosít a tekintélyes méretű, 6,4  karátos kőnek (több mint 1 cm). A központi követ apró, ovális formájú gyémántokkal rakták körbe.

A gyűrű becsült értéke 60 000-80 000 dollár (kb 20 millió forint) volt. Hogy az ékszer végül mennyiért kelt el, arról nincs hivatalos információ, vélhetően a vásárló nem szerette volna ha nyilvánosságra kerül.

padparacha sapphire oscar heyman ring
Oscar Heyman padparacha zafír gyűrű

Az ékszerek becsült értéke 2,5 millió dollár volt. Végül több mint 3 millió dollárért, (több mint egymilliárd forint) keltek el.

Ha három millió dollárja nincs is mindenkinek drágaköves ékszerekre, de a különleges csiszolású, valódi drágakövek már bárki számára elérhetőek.

Képek a Bonhams oldaláról.