Természetes vagy szintetikus drágakő

Miért nincs a szintetikus drágaköveknek kora? És mi köze ehhez a kérdéshez, Gondwana-nak és a mozambiki övnek?  A választ nagyon messziről kezdem, térben és időben egyaránt.                                                                                                                                

Amikor természetes drágakövekről beszélünk, előbb utóbb elhangzik a kérdés: Mennyi idősek ezek a drágakövek?

A csiszolt drágakövek kormeghatározása igen bonyolult feladat, tömegspektrometria, sugárzó anyag bomlási idő táblázatok, radiometria szükséges hozzá.

Radiometria: olyan kormeghatározási módszer, amely egyes sugárzó anyagok (ún. radioizotópok) bomlási idejét figyelembe véve segít megállapítani egy anyag korát. A radioaktív atommagok bomlása, vagyis a radioaktív sugárzás, ugyanis egy olyan, műszerekkel jól mérhető jelenség, amit nem befolyásol sem hőmérséklet, sem nyomás, sem egyéb külső tényező, csak az eltelt idő. Ezért is tud nekünk biztos adatot szolgáltatni a kormeghatározáshoz.

Mi viszont, mivel ásványt szerzünk be, és azután magunk csiszoljuk drágakővé, tudjuk, hogy honnan származnak a drágaköveink. Éppen ezért eltekinthetünk a radiometriától, és hagyatkozhatunk „csak” a Földtanra.

A jó nagy kitérő után jöjjön a mindenki által várt szám: köveink, hozzávetőlegesen 500-650 millió évvel ezelőtt keletkeztek.

De honnan tudjuk ezt?

A beszerzési hely, ahonnan ásványaink származnak, a fent említett mozambiki öv területe, nagyrészben Afrika országai.

Miről nevezetes ez a hely?

Hogy egy igen híres földtani esemény hozta létre, nevezetesen Gondwana (az ősi szuperkontinens) kialakulása. Itt, ekkor, olyan tektonikai jelenségek zajlottak, amik kedveztek néhány ásvány kialakulásának (zafír, turmalin, gránát stb). És még ma is itt találhatóak nevezett ásványok lelőhelyei.

Szóval, hogy mi a különbség szintetikus és természetes drágakő között? Csekély 500 Millió év.

Az etikus drágakőbányászatról itt írunk.

Forrás: General setting of coloured gemstone deposits in the Mozambique Belt of Kenya

Preliminary considerations.

C. Simonet, S. Okundi, P. Masai

Mosley P. (1993) Geological evolution of the late

Proterozoic ” Mozambique Belt ” of Kenya.

Tectonophysics