Peridot a titokzatos zöld kő

peridot olivon

Több fontos tény a peridotról ,másnéven olivinről vagy krizolitról

Mint a nevei is mutatják, egy igazán sokoldalú drágakőről van szó. Lehet utálni vagy szeretni, de figyelmen kívül hagyni nem lehet!
peridot rough
Nyers peridot

Annak ellenére alulértékelt drágakő a peridot, hogy megfizethető, és a gyönyörű zöld színével igazán ragyogó jelenség a drágakövek között.

Olvasd el ezt a kis írást és fedezz fel néhány érdekes tényt a peridotról, és talán a te szemedben is felértékelődik.

Mi a Peridot?

 • A peridot az ásványi olivin, drágakő minőségben. Ezt az anyagot krizolitnak is szokták nevezik.
 • A kristályokat elsősorban a vulkánok által létrehozott mély földalatti kőzetekben találhatjuk meg, így ahol vulkánok vannak, ott ez az ásvány valószínűleg megtalálható.
 • Jelentős mennyiségű peridotot bányásznak az Egyesült Államokbeli San Carlos-i rezervátuman Arizonában, valamint Mianmarban (Burma), Srí Lanka-n és Kínában. De találunk peridotot a világ más részein is, például Pakisztánban és Kenyában. Az Egyesült Államokban bányászott peridot általában kisebb de élénkebb színű, mint a más helységekből származó fajták. peridot mine
 • Peridotot találtak már a világűrből származó meteoritokban is!

Peridot történelem

 • A peridot egy francia szó, amely az arab “faridat” szóból származik, ami drágakövet jelent.
 • A peridot drágakövet ékszerekben, már az ókori egyiptomban is használták, találtak erre utaló leleteket ugyanis. Így ez az egyik legrégebbi drágakő, amit kifejezetten ékszerdíszítésre használtak. Az egyiptomiak ezeket a zöld köveket “a nap drágaköveinek” nevezték. Akkoriban a peridot kristályokat az egyiptomi Topazios-szigetén bányászták, amely ma Zabargad vagy St. John’s sziget néven ismert. A köveket az ókori egyiptomiak csak éjszaka bányászták, mert azt hitték, hogy a nappali fényben nem lehet látni őket. Ám valószínűbb, hogy az éjszakai bányászat azért terjedt el, mert a szigeten gyakorlatilag alig van növényzet, így a napsütés meglehetősen erős ami nem kedvez a nappali kemény munkának.
 • A történelem során a peridotot  gyakran összekeverték a smaragdokkal. Sokáig gondolták, hogy azok a peridot köves ékszerek, amik a  Kölni székesegyházban a Három Királyok szentélyét díszítik, smaragdot tartalmaznak. Hasonlóképpen, kutatók úgy vélik, hogy Cleopatra híres “smaragd” ékszerei valójában peridotok voltak. A peridotot régi leírásokban tévesen néha topázként is említik.
 • Úgy tartják, hogy Napóleon Josephine-nak egy peridot köves ékszert adott a szerelme jeléül.
ancient pharao

Peridot a legendákban

 • Hawaiiban a peridot kristály szimbolizálja Hele könnyeit, aki a tűz és vulkánok istennője.
 • A rómaiak a peridotot “Evening Emerald” –nak vagyis esti smaragnak nevezték, mivel hasonlóan a smaragdok zöld árnyalatához, a peridot drágakövek éjszaka sötétedtek, és gyertyafényben csillogtak a legszebben.
 • A legenda szerint a peridot képes elhárítani a gonosz szellemeket. Azt is mondják, hogy segíti a házasság vagy más társas kapcsolatok sikerét. A néphit szerint ugyanis, a peridot ösztönzi a pozitív energiát, és elnyomja az egót, és vele együtt a féltékenységet.
peridot rough

Peridot vásárlás

 • Peridot, a legtöbb drágakőtől eltérően, csak egyetlen színben jelenik meg: zöld. A peridot viszont a zöld több árnyalatával is rendelkezik, úgy mint olajzöld, lime-zöld, sárgászöld, sötétzöld színek. A peridot legkívánatosabb árnyalata a mélyen telített erdei zöld, ami nagyon enyhén sárgás, és narancsos csillanások lelhetőek fel benne (az Arizonai peridot mutatja leginkább ezt a jelenséget és ezt a kívántos színt!). Ez a szín igen ritkán megtalálható a 10 karátos vagy nagyobb súlyú peridot köveken is, így ezek ára a csillagos égig szökhet.
 • A peridot nem létezik szintetikus vagy manmade változatban, de létezik belőle imitáció. Ezek a szimuláns kövek általában üvegből, vagy természetes turmalinból készülnek, de megtévesztően peridotként forgalmazzák őket.
 • A kereskedelmi minőségű peridotot A és B minőségi kategóriákba sorolhatjuk. Az A minőségű peridot kövek szemtiszta, sötétebb erdei zöld kövek, amelyek enyhén barnás, narancsos színűek (Arizóni peridot). A B minőségű peridot kövek általában halvány olaj vagy lime zöld színűek és többnyire látható zárványokkal rendelkeznek (Kínából, Pakisztánból származó kövek).
 • A peridot egy viszonylag olcsó drágakő, 4 karát alatt, de az a fölötti karát ár már exponenciálisan növekszik. A 10 karátot meghaladó kövek rendkívül ritkák, és ezért nagyon drágák is, itt már nem igaz az olcsóság!
 • A peridot kemyénysége megegyezik a tanzanit drágakőével, így bármilyen típusú ékszerbe kiváló választás lehet. peridot jewerly

Magyarországon csak a Renigemnél elérhető, a csodálatos Arizónai Peridot egyenesen a San Carlos-i rezervátumból!