Az év legcsodálatosabb színes drágaköves ékszerei 2019.

Nézzük milyen csodákkal rukkoltak elő a világ top ékszerházai az idén. Lesz itt smaragd, és zafír, de a titokzatos kunzit is helyet kapott a kollekciókban. Csiszolási formákban pedig a téglalap és csepp jutott főszerephez az idén.

Heliodor

Hogy mi az a heliodor? És mi köze a smaragdhoz, és az akvamarinhoz? Egyenesági rokonok.  Ez a vonzó, sárga színű drágakő ugyanis, szintén a berill családból származik, de híres rokonaival ellentétben, őt sokkal ritkábban használják ékszerkollekciókban, mivel kevésbé ismert. Ám ez a tény nem akadályozta meg a Boucheron kreatív igazgatóját, Claire Choisne-t, hogy heliodorral díszítsen egy pár koktélgyűrűt. Mindkét gyűrű fő kövei teljesen kristálytiszták, téglalap alakúak, vékony  gyémántokkal és fekete tűzzománccal díszítettek. A két kő egyenkét: 31,03 illetve 32,50 karát súlyú. A téglalap forma pedig, tisztelgés a ház logója előtt.

Boucheron

Kunzit

A kifinomult forma, és a gyönyörű, levendula lila kunzit érzelmes találkozása a Buccellati új, „Budelli” koktélgyűrűjébe. A 19,20 karátos kunzitot, fehér és sárga arany „csipkeszoknya” díszíti, ugyanazzal a lehelet finom kidolgozással, amely az olasz márka védjegyévé vált.

Buccellati

Alexandrit

69,37 karát – pontosan ennyi annak a téglalap formájú orosz Alexandrit drágakőnek a súlya amely a  Rubeus ékszerház: „Imperial” nyakláncában található. Ez az olasz cég, a kis számú ultra-luxusmárkákhoz tartozik, és ez az ultra luxus tükröződik az ékszereikben is, amelyeket nemrégiben mutattak be Párizsban.  A Rubeus előtt nem volt még olyan ékszermárka amely az Urál hegység Alexandritjainak szentelt volna egy egész kollekciót.

Rubeus Imperial kollekció

Smaragd

A smaragdot senkinek sem kell bemutatni, ékszerkollekciók szokásos darabja. Az itt látható 43,83 karát súlyú, teljesen egyedi, csiszolt smaragd, Anna Hu ázsiai tervező Butterfly Rose koktélgyűrűjét díszíti. A smaragdot holdkövek, színes zafírok és gyémántok veszik körül, egy nyíló virágon ülő pillangóval.

Anna Hu

Zafír

A 20 karátot meghaladó, kiváló minőségű zafír meglehetősen ritka, különösen, ha ezek közül bármelyik burmai (Mianmar) kő. Az ilyen gyűjtői zafírok régóta vágyott darabok az ékszer-szerelmesek körében, és most lehetőségük nyílhat élvezni egy ilyen ékszert. Nevezetesen kedvenc házunk, a Bvlgari új, „Cinemagia” kollekciójának nyakláncát és annak teljesen egyedi zafírját. Ez a burmai kő csodálatos kék színű, cukorsüveg csiszolású és hatalmas, 70,22 karát súlyú zafír. További 11,36 karát zafír és 28,16 karát gyémánt emeli fejedelmi szépségét.

Bvlgari

Akvamarin

És haladunk tovább a kék színű drágakövek vonalán. Ezekkel a csodálatos, csepp alakú akvamarinokkal idézi meg a veronai szökőkutat, a regény fontos helyszínét, a Van Cleef and Arpels legújabb, Rómeó és Júlia kollekciójának Fiore karkötője. Az akvamarinok össz súlya 100 karát. Őket zafír, smaragd, fekete spinelek és gyémántok egészítik ki, mozaikszerűen.

Van Cleef and Arpels

Imperial topáz

És végül néhány szó a „Lueurs d’Orage” (mennydörgés) nyakláncról, a majd’ 250 éves franciak ékszerház, a Chamuet legújabb kollekciójából. Különböző árnyalatú zafírok, Ceylonból és Madagaszkárról, valamint spinelek és gyémántok díszítik az ékszert, amelyek örvényként forognak a központi drágakő körül: ami egy  Imperial topáz. Ez a csepp alakú kő, kivételes méretű és minőségű, 37,68 karát súlyú és vérnarancs színű, ami e kő jellegzetessége.

Chamuet

A koktélgyűrű története

Koktélgyűrű

Tudtátok, hogy a koktélgyűrű, statement gyűrű, a női függetlenség jelképe?

 Az 1920-as évek Amerikájában és Európában is, a nők, elindultak a függetlennéválás útján. Már nem a hagyományos szerepek betöltése volt életük fő célja. Részt akartak venni a közéletben, dolgozni akartak, és megvalósítani az álmaikat.

Szavazati jogot szereztek, tanultak, dolgoztak, pénzt kerestek. De megváltoztatták az öltözködésüket is. Elhagyták a hosszú ruhákat, szoros fűzőket, és elkezdték ők viselni a nadrágot.

Mi lehetett volna jobb kifejezőeszköze ennek a nyitásnak, és függetlenné válásnak, mint a hatalmas ékszerek, pompás gyűrűk? Hiszen a férjeiktől kapott eljegyzési és karikagyűrűk, a hagyományos alárendelt női szerep hirdetői voltak, azokat sürgősen le kellett cserélni.

A koktélgyűrű, a drágakövekkel, gyönyörű színeivel, impozáns méreteivel, azonnal felhívta a figyelmet viselőjére. És azt üzente a világnak: itt vagyok, erős vagyok, független vagyok, és saját magam is képes vagyok megvenni magamnak egy ilyen drága ékszert. Nem kell a férfiak alamizsnája, megállok a magam lábán is.

Ezek a gyűrűk, nemesfémből és drágakövekből készültek, aprólékos kézi munkával, így értéktartóak maradtak, szemben az olcsó, tömeggygártott bizsukkal.

Ma is választhatsz magadnak koktélgyűrűt, viselheted a hétköznapokban, de alkalmakra is. A stílusos megjelenés elengedhetetlen kellékei az ékszerek. Minél inkább személyre szabottak, annál jobban kiemelik viselője egyéniségét. A koktélgyűrű segít, hogy megmutathasd magad a világnak.

Drágakő csiszolási hibák

Mit jelent az, hogy rosszul van csiszolva egy drágakő? Milyen csiszolási hibák vannak? És mindez hogyan csökkenti a drágakövek szépségét, végső soron az értékét?

Egy sorozatban szeretném ezt bemutatni nektek.

Szó lesz a halszemes, a natív csiszolású, a silányan polírozott, és a túl lapos drágakövekről.

Halszemes akvamarin

Elsőként a leggyakoribb hibáról, a halszemes kőről.

Halszemes akvamarin gyűrűben.

Ez a kifejezés arra vonatkozik, amikor átlátunk a drágakövön, mint egy üvegdarabon. Alap esetben a drágakőből, a csiszolástól, vissza kell verődjön a fény a szemünkbe, magyarul ragyog a kő, és tüze van. A halszemes kőből, a rosszul megválasztott csiszolási szögek miatt, kiszökik a fény. Ezért, egy üvegdarabhoz hasonlóan, átlátszik. nincs ragyogása, nincs csillogása, és tüze. Nagyban rontja az ékszer szépségét, és az értékét.

A rosszul csiszolt drágakövön átlátunk(balra), a jól csiszolt kő, visszatükrözi a fényt, és nem látszik át rajta (jobbra).

A jól csiszolt drágakő mindig visszaveri a fényt a szemünkbe, ezért nem látunk át rajta.

Egy kiváló csiszolású akvamarin kő, gyűrűben.

Folytatjuk…

Csalás a drágakő iparban

drágakő renigem

Mennyire elterjedt a csalás a drágakő iparban?

Az igazán nagy probléma, ami a drágakőpiacot sújtja, hogy szintetikus köveket árulnak természetesként. Ezért aki drágakövet, vagy drágaköves ékszert szeretne vásárolni, annak fontos megtudnia, hogy védheti meg magát az átverésektől.

Az eladásra kerülő drágakövek legtöbbjét valamilyen módon kezelik. Ez általános gyakorlat, és nem kell mindig megijedni tőle. Azonban a drágakő ipar gyakran nem osztja meg ezt az információt a fogyasztókkal. Ha a drágakövek eladásakor nyilvánosak lennének a kezelések, és az árak is ahhoz lennének igazítva, akkor ez nem okozna gondot a drágakövek vásárlóinak. Ha azonban nem teszik közzé, ez bizony súlyos problémát jelent.

A csiszolt drágakövek, típustól függően, 80% -a, vagy több, szintetikus, vagy kezelt kő, amit természetesként értékesítenek.  Ilyenek különösen a citrin, az akvamarin, a smaragd és a rubin.

Tanácsok a drágakő vásárlóknak

Mivel a kereskedőknek gyakran pénzügyi érdekük fűződik a vásárlók becsapásához, ezért a drágakő vásárlóknak kell felkészültnek lenniük. Ha drágaköveket vásárolnál, két dolgot fontos mindig szem előtt tartanod:

Keress mindig tapasztalt, megbízható drágakő kereskedőt, akinek a vásárlók között is jó híre van .

De legjobb, ha olyan drágakő kereskedőt keresel, akik ténylegesen csiszolja is köveit, nem csak megvásárolja azokat a nagykereskedőktől, és továbbértékesíti neked.

A második pont : olyan drágakő kereskedő megtalálása, aki ténylegesen csiszolja a köveket, nem könnyű feladat. A legtöbb drágakő kereskedőnek ugyanis, fogalma sincs arról, hogyan kell drágakövet csiszolni, és ez baj. A nagy drágakőközpontokban- Brazíliában, Indiában, Thaiföldön vagy Srí Lanka-n- már a megcsiszolt drágaköveket vásárolják meg és értékesítik tovább. De azt is tudni kell, hogy a legtöbb kezelés, helyettesítés, és csalás is ezekben a központokban, és azok környékén történik.

Vannak olyan nagy csiszolóközpontok, ahol szintetikus és természetes alapanyagból is csiszolnak, azután összekeverve, természetesként értékesítik őket a gyanútlan vásárlóknak. Ahogy a drágakövek gazdát cserélnek, egyre kevésbé követhető, hogy hol is került szintetikus kő a természetesek közé. A kereskedők ugyanis, egyáltalán nem ismerik a kő útját, eredetét, vagy, hogy milyen kezeléseken esett át. Általában nagykereskedőktől szerzik be, akikben megbíznak. Nem biztos, hogy jól teszik.

De akkor mit tegyél?

De Te mindezt elkerülheted, ha olyan drágakő kereskedőktől vásárolsz, aki a nyers ásványból maga csiszolja és értékesíti a köveit. Itt nincs kockázat. Ők tudják, miből mit készítenek, és nem utolsó sorban, a saját jó hírük forog kockán. Érdemes tehát vásárlás előtt tájékozódni, hogy ne érhessen kellemetlen meglepetés.

Mennyit kapok a ékszeremért?

jewerly auction

Mit kedjek az aranyaimmal, ékszereimmel?

Megunt gyűrűk, örökölt ékszerek, amiket már sohasem sem fogunk viselni? De mihez kezdjünk velük? Hová vigyük? Hol adjuk el?

Zálogház/zaci

Adjuk be a zaciba. Ez jól hangzik, ha a legkevesebb pénzt akarjuk kapni az ékszerekért.

Előnye:

 • gyors, egyszerű

Hátránya:

 • a lehető legkevesebb pénzt kapjuk majd az ékszereinkért,
 • sőt, nem korrektül, levonják a kő súlyát a nemesfémből
 •  nincs beleszólásunk abba, hogy mennyit szeretnénk kapni érte
 • maximum a tört arany áráért tudjuk eladni az ékszert, legyen az akár egy antik darab.

Kinek való:

 • Annak, akinek gyorsan pénzre van szüksége, és nem érdekli, hogy rosszul jár.

Online licitálós oldalak

Előnye:

 • az alsó árat te határozod meg,
 • sokkal több ember látja az ékszeredet, így megnő az esélye, hogy korrekt áron el tudod adni.

Hátránya:

 • időbe telik,
 • kellenek a jó fotók, a részletes leírás.

Kinek való:

 • aki hajlandó a nagyobb haszonért, egy kis munkát is beletenni a történetbe,
 • és akinek fontos, hogy ne járjon rosszul.

Aukciós házak:

Előnye:

 • Itt messze a legtöbb pénzt kaphatod az ékszeredért. Többet, mint amannyit valaha is gondoltál volna.
 • Az aukciókon csak komoly, vásárlási szándékkal érkező emberek látják az ékszered, erről az aukciós ház gondoskodik.
 • A marketing sem a te dolgod lesz
 • Az ékszered értékét szakemberek felbecsülik

Hátránya:

 • A folyamat hosszadalmas (akár évek), és költségekkel jár.
 • Az aukciósház, fotókat, dokumentumokat kér be tőled, mert szeretne mindent megismerni, ami az ékszered történetéhez tartozik (ezért nagyon fontos, mindig megőrizni az ékszerekhez, drágakövekhez kapott tanúsítványokat, certifikátokat).  

Kinek való:

 • annak, aki nem rest kivárni a megfelelő vásárlót, olyat, aki valóban értékelni fogja az ékszert, és hajlandó megadni azt az árat, sőt akár többet is, mint amennyit mi szeretnénk kapni.
 • annak aki sejti vagy tudja, hogy magas értékű, vagy ritka ékszer van a birtokában.
 • annak aki szeretné a legjobb döntést hozni.
 • annak aki nem ér rá, de szívesen bízza szakemberekre ezt a feladatot.
 • szóval annak, akinek fontos, hogy jól járjon.

Megéri tehát átgondolni, és nem kapkodni hogy végül jól járjunk 😉

Mi a gyűrűméretem?

rings color gemstones

A MEGFELELŐ GYŰRŰ MÉRETE

Meglehetősen nehéz dolog eltalálni a megfelelő gyűrűméretet, anélkül, hogy ténylegesen megmérnénk az ujjat. Mivel az online vásárlás, az ékszerek, gyűrűk terén is egyre népszerűbb, szeretnék egy kis útmutatóval segíteni, hogyan is tudhatjuk meg, a megfelelő gyűrűméretet.

A lényeg a pontos mérés!

De hogyan? Valószínű, hogy senki sem akarja, hogy a gyűrű belevágjon a bőrébe, vagy éppen ellenkezőleg, váratlanul leessen  az ujjáról. Tehát olyan méretet kell, hogy találj, amely egy picit nagyobb, mint az ujjad. Nézzük, most lépésről lépésre, hogy hogyan találjuk meg, a megfelelő gyűrűméretet.

 Van viszont néhány fontos pont, amit szem előtt kell tartanod, ahhoz, hogy megtaláld a megfelelő gyűrűméretet

 • Érdemes megmérni az ujjadat, például edzés után is, mert az hajlamos megduzzadni, amikor a testhőmérsékleted felmelegszik.
 • A vastagabb, több rétegből álló gyűrűk szorosabbak, ezért ha ilyen gyűrűt szeretnél, mindig számolj egy picit hozzá a mérethez (egy fél, vagy negyed méret).
 • Bár azt nem akarjuk, hogy a gyűrűink leessenek, ugyanakkor azt is szeretnénk, hogy könnyedén  fel tudjuk húzni őket. Ahhoz, hogy az ujjainkon lévő ízületeken is könnyen átcsúszhasson a gyűrű, akkor szintén adjunk hozzá, egy picit, a mért mérethez.
 • A kezesség is nagyon fontos szempont. Ha például jobbkezes vagy, de a bal kezed gyűrűs ujján szeretnéd viselni a gyűrűt, akkor nem elég, ha a jobb kezed gyűrűsujját megméred. Ugyanis a domináns kéz ujjai némileg vastagabbak, mint a kevésbé használt kéz ujjai.

Mérés

Számos technikával lehet megmérni az ujjat, amelyek közül néhány népszerű kipróbált és bevált módszert alább felsorolok.

Hagyományos mérés:

Már meglévő és jó méretű gyűrűnk belső átmérőjét megmérjük, és az alábbi méretazonosító segítségével, megkeressük az átmérőhöz tartozó méretet. És már be is azonosítottuk, hogy milyen méretű gyűrűre van szükségünk.

A szalag technika:

Bár ez legalább két vagy három ellenőrzést igényel, ez egy igen könnyen kivitelezhető technika.

Az ujj méréséhez keress egy nem túl rugalmas szalagdarabot, és mérd meg az ujjadat körbe. Jelöld meg a szalagon a méretet, és a fenti táblázat segítségével (belső kerület), a kiterített szalag mérete alapján, már meg tudod állapítani a gyűrű méretedet. 

Renigem.com

Próbagyűrű technika:

Renigem.com

Ékszerészeknél, ötvösöknél elérhető, egy kulcscsomóhoz hasonló, próbagyűrű készlet. Ennek segítségével, és a szakember hozzáértő szemével, könnyedén megállapíthatjátok, milyen méretű gyűrűre lesz szükséged.

Leánykérés, pánikban vagyok! Második rész

szerelem

A megadott határidő előtt elkészítettük a követ, a fiatalember nagy örömére. Különösen azért örült igazán, mert a tervezettnél nagyobb (4mm volt a terv, és 6,3 mm lett a tényleges méret) drágakövet sikerült kicsiszolnunk, az alapanyagból.  Mivel már jóelőre leszerződtünk, így csak a szerződésben rögzített árat kellett fizetnie a kőért. Ugyanis fontos elmondanom, hogy ha előre szerződünk az árról, de a tervezettnél nagyobb követ sikerül kicsiszolnunk az alapanyagból, akkor, bár lényegesen nagyobb értékű követ kap a kedves megrendelő, de az ár nem változik, az előre, szerződésben rögzített áron kapja meg, akár a nagyobb követ is.

Miután elkészültünk, azután bonyolódott a dolog, mert a követ, el kellett juttatnunk egy másik országba. Ezt a feladatot is sikeresen megoldottuk 🙂  és itt részleteket azért nem írok, mert igen nagy értékű dologról van szó.

renigem sárga zafír
A kész sárga zafír

Amikor a drágakő megérkezett a célországba, és a megrendelő nagyon boldog volt, márcsak a legfontosabb volt hátra. Meg kellett kérni a kedvese kezét.

Miután a gyűrű is elkészült, és a pár elutazott, meg is történt a leánykérés. A tényleg  mit sem sejtő menyasszony, könnyek között mondott igent. Hiszen mi mást is mondhatott volna, amikor meglátta a csodálatos, sárga zafírt a gyűrűben 😉

Érdemel néhány szót a fiatalember kiváló ízlése is. A központi sárga zafírt ugyanis apró kék kövekkel rakatta körbe, így emelve ki ennek a nem mindennapi gyűrűnek a szépségét. Fehér aranyból készült az ékszer, és a legkülönlegesebb az benne, hogy sehol a világon nincs párja!

eljegyzés renigem drágakő
Íme a nem mindennapi gyűrű, benne Renigem drágakő

Ebben az egész történetben az a legmeghatóbb, hogy vannak még ilyen fiatalemberek, akik olyannyira komolyan gondolják elköteleződésüket, és olyan mély szerelmet, igaz szeretetet éreznek a választottjuk iránt, hogy nem csak bemennek egy sarki ékszerboltba, és választanak egy tucatterméket, hanem időt, energiát, és persze pénzt nem kímélve, utánajárnak és megkeresnek minket, majd elkészíttetik a drágakövet, és ahhoz az ékszert. Talán tudják, talán nem, de így, egy olyan drágaköves ékszert adhatnak a kedvesüknek, amilyen nincs mégegy, az egész világon. Ami tökéletesen kifejezi, azt a semmihez sem hasonlítható érzést, amikor valaki megtalálja azt a társat, akit neki teremtettek, akihez fogható az egész Földön nincs.

Köszönjük, hogy életed legfontosabb napjához a Renigemet választottad.

Legyetek nagyon boldogok!

Az ékszerről készült képeket, a fiatalember jóváhagyásával teszem közzé, amit innen is köszönök neki.

Leánykérés, pánikban vagyok! Első rész

renigem drágakő

Naná, hogy pánikban vagy, nem mindennap történik ilyen az életedben.

Amikor a fiatalember, először keresett meg, rögtön leszögezte, hogy valódi drágakövet szeretne. Majd pontosítottuk a részleteket is. Ő egy olyan zafírt, szeretett volna, ami  zárványos, de még elég tiszta ahhoz, hogy fazettált csiszolást tehessünk rá. A formája kerek legyen, a színe sárga, és a legfontosabb, hogy általunk, kézzel legyen csiszolva, hogy extra csillogása legyen. Tehát a közönséges, standard briliáns csiszolás nem jöhetett szóba. Aki kicsit is ismeri a drágakövek világát, az tudja, nagyon nem egyszerű, a fenti feltételeknek megfelelő drágakőhöz, a nyers ásványt beszerezni.

Néhány üzenetváltás után az is kiderült, hogy eljegyzési gyűrűbe szánja ezt a követ, és természetesen a kőhöz készül majd egy gyűrű, és ezzel a gyűrűvel szeretné megkérni a kedvese kezét. A zafír egy különleges kő, a napsárga pedig a  a hölgy kedvenc színe, ezért esett erre a választás, a zárványosságnak pedig külön jelentősége van, hiszen a zárvány nem más, mint a természet látható érintése, az ujjlenyomata, a drágakőben. Mondanom sem kell, hogy a dolognak titokban kellett zajlania, és volt még egy csavar a történetben, a fiatalember már nem Magyarországon él. Azt is elmondta nekem, hogy mielőtt minket megkeresett, először körülnézett, milyen eljegyzési ékszereket lehet készen vásárolni. De sem Magyarországon, sem  a külföldi üzletek kínálatában nem talált, sem olyan drágakövet, sem olyan ékszert, amivel igazán megkoronázhatta volna élete legfontosabb kérdését. Így döntött végül a nehezebb út mellett, hogy egy teljesen egyedi drágakövet, és hozzá ékszert készíttet.

sárga zafír renigem
Készül a drágakő a Renigemnél

A munka csak ezután kezdődött igazán. Legelső lépésként az alapanyag beszerzése volt a feladatunk, itt számos szempontot kellett figyelembe vennem: kezdve a nyers kő méretétől, a színén át, a közel ideális formáig. Nehezített pálya ez, hiszen valódi, természetes, nyers, drágakőminőségű zafírt beszerezni, finoman szólva is körülményes dolog, ugyanis a drágakő, természetéből adódóan ritka dolog. Nincs bolt, ahová bemehetnék, és kérhetnék egy olyat, amilyet szeretnék. Ha pedig bizonyos paraméterekkel, mint esetünkben is, rendelkeznie kell (szín, méret, stb) akkor még egy fokkal bonyolultabb a beszerzés.

Mivel lassan két éve, hogy a beszerzési csatornáinkat kialakítottam, így sejtettem hová kell forduljak, hogy a kért zafírt beszerezzem, persze, hogy lesz e, és ami lesz, az megfelelő lesz e, az még mindig kérdés volt.

A bányász ugyanis, amit a föld mélyéről kiszed, azt értékesíti. Nincs raktár készlete, és ha egy-egy darab elkel, nem biztos, hogy záros időn belül lesz utánpótlás, sőt az sem biztos, hogy utánpótlás lesz e, egyáltalán. Ez  mindig „benne van a pakliban”, ezért is szoktam ügyfeleimet előre tájékoztatni arról, hogy gyors munkát, nem végzünk. Szóval aki, két hét múlva szeretne az leánykérésre csiszoltatni egy drágakövet, az ne minket keressen. Lehet, hogy van, aki elvállalja ilyen rövid határidővel is, én viszont szeretek biztosra menni, és szeretem az elégedett megrendelőt.

renigem drágakő szerelem

A biztonság kedvéért, több beszállítót is megkerestem, mire megtaláltam azt a nyers követ, ami megfelelőnek tűnt. Ez ugyanis, mindig bizonytalan, egészen addig, amíg el nem kezdünk dolgozni a kővel. Ezért, már korábban kialakítottam, azt a metódust, hogy lehetőség szerint több, hasonló paraméterekkel rendelkező nyersanyagot vásárolok. Így ugyan pénzügyileg, nagyobb kockázatot vállalok, de bármilyen nem várt gikszer esetén, van mihez nyúlni.

A fiatalemberrel többször egyeztettünk, én tájékoztattam a munka haladásáról, ő mesélt a leánykérés részleteiről. Egy utazáson kerülne rá sor, a mit sem sejtő menyasszony az utazás napjának reggelén úgy tudja majd, hogy piknikezni mennek, de helyette repülőre szállnak és irány az Azori szigetek, ami Európa legkeletibb pontja.

Innen folytatjuk…

Magyar olimpikonok és több millió dollárnyi ékszer

jewerly auction

Mi köze két magyar olimpikonnak az idei év legnagyobb ékszeraukciójához?

Sportbarátoknak talán ismerősen csenghet a két név: Szőke Kató és Domján Árpád.

Kató, azaz Szőke Katalin (férjezett nevén Catherine Domyan), az első magyar női olimpiai bajnok úszónk (1952. Helsinki) és férje Domján Árpád, aki a melbourne-i, olimpiai bajnok vízilabda csapat tagja volt, nem csak a sportban voltak erősek. Azt kell mondjam, ékszervásárlásban, szintén olimpiai bajnokok lettek volna, ha létezne ilyen szám. De az olimpiákon ilyen versenyszám nincs, viszont a Bonhams aukciósház őszi ékszeraukciója, bátran nevezhető az ékszerek olimpiájának.

De hogyan is jutottunk el az úszómedencétől a csillogó ékszerekig?

Tündérmesébe illő a történet: Kató és Árpád miután az 1956-os melbourne-i olimpiáról, nem tértek vissza Rákosi elnyomott Magyarországára, előbb Kanadában, majd az Egyesült Államokban telepedtek le.

Kató banktisztviselőként, később fotómodellként is dolgozott. Férje ingatlanok felújításával foglalkozott, mondhatni éjjel-nappal, és a saját két kezével. Végül a kitartó munka meghozta az eredményét, és az idő múlásával a vállalkozása felfutott, a házaspár pedig vagyonos lett. Egy fiuk született, Bryan.

Kató mindig is nagy rajongója volt az ékszereknek, tudta ezt férje is, ezért gyakran lepte meg a számára legkedvesebb asszonyt, és ajándékai mindig nagyvonalúak voltak. Kató ezeket a neki oly becses ékszereket, hétköznapokon és társasági eseményeken egyaránt örömmel viselte.

Fia az aukció végén úgy nyilatkozott: Reméli, hogy akik megvásárolták, az édesanyja ékszereit, azok ugyanolyan örömet találnak majd bennük, mint édesanyja.

Kató tavaly októberben bekövetkezett halála után fia, Bryan Domyan, árverésre bocsátotta az ékszerkollekció több darabaját. A feladattal a legpatinásabb aukciós házat, a Bonhams-t bízta meg.

A szeptember 21-én New York-ban megrendezett aukción, kiemelkedően nagy érdeklődés mellett, több mint 60 tétel szerepelt Szőke Kató, gyűjteményéből.

Gyűjteményének néhány figyelemre méltó darabját bővebben is bemutatom:

Elsőként egy Van Cleef & Arpels karkötőt emelnék ki. Az ékszer platinából készült, és 3 négyzet alakú, smaragd csiszolású Burmai rubin, valamint összesen 31 karát csiszolt gyémánt ékesíti. Az ékszer az 1940-es évek elejéről származik, és Art Deco stílusban készült.

504 500 dollárért, azaz száznegyvenkét millió forintért, kelt el!

van cleef and arpels bracelet rubys
Van Cleef and Arpels Art Deco karkötő rubinokkal

Másodikként egy szintén art-deco stílusú smaragd és gyémánt díszítésű David Webb nyakéket emelek ki.

A smaragd gyöngyökből, és kerek csiszolású pavé gyémántokból álló nyakék, 18 karátos aranyból és platinából készült. Meglepően könnyed hatású, de csodaszép kidolgozású ékszer.

A nyakék 75 000 dolláros, (azaz huszonegy millió forint), áron kelt el.

David Webb necklace emerald
David Webb nyakék smaragd gyöngyökkel

A harmadik ékszer a kedvencem:

Oscar Heyman klasszikusan elegáns gyűrűje, amit egy központi padparadsha zafír, és körben gyémántok díszítenek.

A gyűrű különlegessége, hogy a központi kő egyedi, úgynevezett modified mixed csiszolású. Ez egy nem mindennapi csiszolás, ami szemkápráztató ragyogást biztosít a tekintélyes méretű, 6,4  karátos kőnek (több mint 1 cm). A központi követ apró, ovális formájú gyémántokkal rakták körbe.

A gyűrű becsült értéke 60 000-80 000 dollár (kb 20 millió forint) volt. Hogy az ékszer végül mennyiért kelt el, arról nincs hivatalos információ, vélhetően a vásárló nem szerette volna ha nyilvánosságra kerül.

padparacha sapphire oscar heyman ring
Oscar Heyman padparacha zafír gyűrű

Az ékszerek becsült értéke 2,5 millió dollár volt. Végül több mint 3 millió dollárért, (több mint egymilliárd forint) keltek el.

Ha három millió dollárja nincs is mindenkinek drágaköves ékszerekre, de a különleges csiszolású, valódi drágakövek már bárki számára elérhetőek.

Képek a Bonhams oldaláról.

 

Szerelem, eljegyzés, esküvő és a drágakövek

engagement

Eljegyzési kő

Gombhoz a kabátot!

Igen, így felkiáltójellel. Amikor a leendő vőlegény úgy dönt, hogy eljegyzési drágakövet készíttet, és ahhoz a gyűrűt, akkor dönt jól. Hiszen nem csak az üzletek kínálatából választ egy bármilyen ékszert, hanem megtervezi, gondosan előkészíti, hogy valódi örömet, és igazán egyedi ékszert adhasson kedvesének.

A drágakő örök jelkép, hiszen az időtlenséget, az összetartozást testesíti meg. Még a modern tudomány előtti időkben, gyógyító, szerencsehozó talizmánként viselték őket. Az emberek mindig maguknál hordták, ezzel erősítve a hatásukat. Az elvesztése, szerencsétlenséget, bánatot jelentett, ezért nagyon gondosan őrizték. Hogy állandóan a testük közelében lehessen, ezért ékszerbe, gyűrűbe foglaltatták, így a nap minden szakában velük volt, biztosítva a védelmet és a szerencsét.  Ezért törvénybe iktatták, hogy bizonyos drágaköveket csak aranyba lehet foglalni, ilyen volt például a rubin, a zafír, a smaragd.

Két ember összetartozásának legszebb jelképe a drágaköves gyűrű, amit a férfi ad választottjának. A gyűrű ezután mindig vele lesz, viselni fogja, ezzel is megerősítve, egymás iránti elköteleződésüket, összetartozásukat. örömük és boldogságuk jelképe pedig nem más, mint a csiszolt drágakő.

happiness